Италия ни върна контрабандни антики за 1 млн. евро

Италия върна на България изнесени нелегално от нашата страна антики на стойност над 1 млн. евро. Сред ценностите са пръстени и монети от римската епоха, съобщава bTV. Те са били заловени при акция на италианското специализирано звено за борба с контрабандата на антики. Контрабандният канал е бил проследен с помощта на българските власти. Предстои ценната колекция да бъде изложена в Националния музей.

"Успяхме да засечем трафика по време на редовни контроли на специализираните търгове и пазари на антики. На един такъв в Верона имаше продажба, организирана от български граждани. Арестувани са петима и сега може да ви върнем над 3500 предмета", съобщи генерал Мариано Моса от Специализираното звено на карабинерите.

По думите на българския посланик в Италия Марин Райков, за миналата година контрабандата на антики в България се е увеличила със 17%. "За нас е изключително важно да взаимодействието с Италия, която първата в Европа изгради своя модерна нормативна база за този тип престъпления", отбеляза Райков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини