Проучване: „Нова демокрация“ е пред СИРИЗА при предизборната надпревара

„Нова демокрация“ е взела превес над СИРИЗА в предизборната надпревара, показва последното проучване на нагласите на гръцките избиратели, направено от Македонския университет за Skai TV и Kathimerini.

Според данните, цитирани от "Фокус", подкрепата за „Нова демокрация“ е 30 %, което отразява покачване с 2,5 пункта от последното проучване преди една седмица, докато тази за СИРИЗА е 29,5 %, с 1 пункт по-висока.

„Златна зора“ остава на трета позиция, като подкрепата на партията леко е паднала до 5,5 %. ПАСОК и „Потами“ следват с по 5 %. Центристкият съюз все още може да влезе в парламента с 4 %. „Народно единство“ е точно на границата от 3 %, а „Независимите гърци“ – под нея – с 2,5 %.

Резултатите от проучването бяха оповестени два дни след телевизионния дебат между лидерите на СИРИЗА и „Нова демокрация“ Алексис Ципрас и Евангелос Меймаракис. Запитани, кой е спечелил дебата, 31 % от гърците са заявили, че това е бил Меймаракис, 30,5 % - Ципрас, а 34,5 % са на мнение, че нито един от двамата политици не е взел превес. Ципрас е имал по-голям успех сред младите, докато Меймаракис е получил повече подкрепа от хората над 55-годишна възраст. Седем от десет запитани са отговорили, че са гледали дебатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят