ЦИК и СЕМ се разбраха за предстоящите избори

Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии сключиха споразумение във връзка с предстоящите местни избори, съобщи „Фокус”.

Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове и кампанията за произвеждане на национален референдум. То бе подписано от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева и председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Ивелина Алексиева призова медиите да се ръководят от най-високите европейски стандарти при отразяването на предизборната кампания, да бъдат отговорни, обективни и честно да отразят кампанията, за да могат гражданите да направят своя избор.

„Медиите са партньори на всички участници в изборния процес, те са посредниците между тях и обществото и по тази причина ние разчитаме на тяхното високо морално поведение”, заяви Василева.

Председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира, че е щастлив от факта, че подписването на подобно споразумение от съвместна инициатива на свободна воля между ЦИК и СЕМ, се е превърнало в част от законодателството на изборния процес.

„Няма нещо много по-различно от това, което се е случвало в предишните кампании. Европейското изискване предвижда равнопоставено и балансирано представяне на кандидатите и политическите субекти. Това е пряко законово изискване само за обществените медии, които трябва да постигат популизъм, но на ниво регулация то трябва да присъства и в програмите на всички по-големи медии”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини