Близо 19 000 мигранти са задържани у нас за последните 6 месеца

За последните 6 месеца „Гранична полиция” и полицията са задържали близо 19 000 мигранти, Държавната агенция за бежанците е издала 3700 статуса за бежанци. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на дискусия за бежанската криза в Европа, предаде репортер „Фокус“.

„Това, което е различно от предходни години е именно нежеланието на тези, които задържаме да останат в България и да получат закрила тук. Към края на август от 14 600 души, които бяха предадени в центровете на ДАБ, над 13 000 са ги напуснали. ДАБ има издадени около 3700 статуса за бежанци досега“, коментира той.

По думите му, всяка седмица „Гранична полиция” е задържала и задържа около 1500-2000 души, но до края на седмицата те напускат страната. „В предходните години те оставаха“, обясни той. Гунев каза, че квотите за бежанци, които се предлага от ЕК отразяват някаква реалност в държавите-членки и капацитета им да приемат бежанци.

Според него от 25 000 души, които през тази година ще преминат през България едва няколко стотин ще останат. „Ние трябва да имаме реална система от стимули, за да се приложи квотният принцип, а такива в предложенията на ЕК няма“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини