20 години опит в сбъдването на мечти

Правим непрекъснато опити, а бебето все го няма. Какво да правя? Ако вие сте едно от семействата, които си задават този въпрос не трябва да четете форуми в интернет, а да посетите специалист по репродуктивна медицина. Не се поддавайте на песимизма. Впрегнете всички сили за решаване на проблема. Най-важно е да сте позитивни, казва д-р Йосиф Димитров, ръководител на ин витро клиника, която през септември навършва 20 години от създаването си. Самият той се занимава с репродуктивна медицина от 1986 година и е участник в екипа, създал първото в България бебе в епруветка.

Подходът към всяка двойка е индивидуален, но целта е една – чаканото и желано дете. Ако се доверим на последните статистически данни лечението отнема около пет години на всяка двойка. Ако една година след началото на опитите за рожба тя не се появи – трябва да потърсите специалист. Ако сте преминали възрастта от 35 години, първата среща с лекаря трябва да бъде след шест месеца опити, съветва д-р Димитров. С негова помощ на бял свят за тези 20 години, са дошли близо 1500 бебета, заченати с различни методи от репродуктивната медицина.

В ръководената от него клиника за първи път в България въвеждат нов подход за култивиране на ембриони. Екипът на центъра заедно с колеги от университета в Улм, Германия, разработват устройство, част от нов тип инкубатор, благодарение на което условията на ин витро култивирането се доближават максимално до естественото ин виво развитие на човешкия ембрион. Това устройство реално имитира движенията на маточната тръба, което има огромно значение за метаболизма на ембриона. По този начин той се предпазва от вредните вещества, които сам отделя, а пресъздаването на такива условия води до система, наподобяваща натуралните условия, при които се развива човешкият ембрион. Съчетаването на качествените среди с такава динамична система за култивиране на ембрионите увеличават значително шансовете за бременност.

„Ин витро АГ център Димитров” е новатор и в прилагането на INVOcell капсулата. Тя представлява, най-общо казано влагалищна инкубация. В познатата ни сега процедура, след като се оплоди яйцеклетката се поставя в инкубатор за 3 до 5 дена. Следва ембриотрансфер или поставяне на ембриона в матката за последваща имплантация. INVOcell капсулата играе ролята на инкубатор, но тя се поставя във влагалището на жената, където остава също толкова дни. Със сигурност, за хората, които са с проблемно зачеване водещо значение за успеха им е психиката. INVOcell капсулата осигурява по-добър емоционален контакт за пациентката, тъй като тя се чувства свързана и с този етап от процедурата, носейки оплодената яйцеклетка в себе си.

В началото на тази година в центъра е въведена поредната иновативна технология, водеща до повишаване на успеваемостта на процедурите по инвитро оплождане и по-специално ICSI.

ICSI оплождането става чрез директно инжектиране на сперматозоида в цитоплазмата на яйцеклетката. Недостатък на метода е евентуалното механично травмиране на яйцеклетката, което може да настъпи при преминаване на инжекционната пипета през обвивка й. Piezo-асистираната микроманипулационна технология, която вече се използва в центъра, позволява избягването на подобни увреждания. Освен за ICSI, техниката може също така успешно да се използва за изолиране на бластомери (за нуждите на предимплантационната генетична диагностика), трансфер на цитоплазма, подпомагане на излюпването на бластоцистите и др.

Следвайки своето кредо да сбъдва мечти и да дава шанс на повече двойки да се сдобият с рожба, Ин витро АГ център Димитров има и своя социална мисия. Всяка последна неделя на месеца в клиниката се провеждат безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми, а всяка първа събота на месеца консултациите се изнасят в Благоевград. Центърът участва и в редица благотворителни мисии – „Любовта е действие”, „Искам бебе...защо се бави?”, Дните на репродуктивното здраве, организирани от сдружение „Зачатие” и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве