Георги Костов обясни как полицаи и военни ще пазят заедно границата с Турция

До 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени да пазят границата на България с Турция до края на седмицата заради наплива на мигранти, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов на пресконференция.

По-рано днес военният министър Николай Ненчев разкри, че военни ще бъдат пратени в помощ на граничните полицаи по границата с Турция.

План, утвърден днес от премиера Борисов, предвижда военни да бъдат разположени по протежение на цялата граница с Турция.

Патрулите ще бъдат от военни и полицаи.

„Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Нашите действия следва да бъдат тълкувани единствено и само като действия на подкрепа към колегите от турска страна в усилията им за справяне с миграционния натиск“, обясни Костов.

"Имаме сили да се справим с миграционния натиск и фактът, че маршрутът през България не е предпочитан от мигрантите, а той е естествен път за тях, ясно говори за нашите действия", обясни главният секретар на МВР. По думите му натискът по границата винаги е бил сериозен.

Анализът на МВР показва, че държавата има сили да се противопостави на неконтролируемо и незаконно проникване през държавната граница, каквото беше наблюдавано в Унгария през последното денонощие. По думите на Костов положенито на границата е „благоприятно“, защото там има „насищане с полицейски сили“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини