Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

Калфин: Бизнес и синдикати да решават за минимални заплати по браншове

„Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата“. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде „Фокус”.

„В минималните осигурителни доходи има нещо много хубаво и това е двупакетното договаряне. Това е единственият механизъм, който се прилага по този начин. Ако и минималната заплата се определя по този начин, аз ще съм най-щастливият министър”, коментира Калфин. По думите му, ако работодателите и синдикатите предоговарят минималните заплати, може да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове. По този начин минималната заплата няма да се определя от държавата, а ще се договаря между работодатели и синдикати, както минималните осигурителни доходи.

„Спекулация е, че Европейската комисия ни кара да премахнем минималните осигурителни доходи. Това, което пише тя и, което ни задава като въпроси е какъв е смисълът да има и минимална работна заплата и минимални осигурителни доходи. Това би могло да се премахне, когато минималната работна заплата се договаря по този начин чрез двупартитно договаряне и когато тя действително даде повече възможност за колективните трудови договори”, обясни министър Калфин.

„Ще се опитаме с някакво общо съгласие през следващите месеци да търсим механизъм, който да удовлетворява всички, но договарянето между работодатели и синдикати според мен трябва да бъде основно”, каза още той.

„Надявам се раздаването на коледни и великденски добавки към най-ниските пенсии вече да е прието като практика“, каза още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в отговор на въпрос ще получат ли пенсионерите и тази година коледни добавки към пенсиите си, след официалното връчване на първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“ в Министерски съвет.

„За съжаление тези добавки зависят от моментното състояние на бюджета. Те са еднократни и се вадят от него. През последните Великден и Коледа бяха отделени по 50 милиона лева. Много ще се радвам тази практика да продължи и мисля, че има разбиране в правителството в това отношение”, коментира министър Калфин. По думите му според разчетите на финансовия министър Владислав Горанов към момента раздаването на коледните надбавки изглежда напълно възможно, но окончателното решение за това ще бъде взето едва през декември. Министър Калфин допълни, че е поискал помощта за пенсионерите с най-ниски пенсии за Коледа и Великден да стане постоянна и ежегодишна практика.

„Ако питате мен идеалният вариант е да се увеличат така пенсиите, че да няма подобни надбавки. Те също създават напрежение, но в крайна сметка такива са възможностите на бюджета да подпомогне хората с най-ниски доходи и затова и по този начин се разпределят тези средства”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.