Спортният министър Красен Кралев: Ако нацията спортува и се движи, талантите ще се появят сами

"Една от новите тези в нашата програма е вкарване на учителите по физическо възпитание в образователния процес на децата от първи до четвърти клас. Знаете, че до момента само начални учители извършват обучението по физическо възпитание, сега искаме да влезат специалисти, защото смятаме, че това качествено ще промени подготовката на децата. Не може да пропускаме тази възраст, защото там се изграждат важните и трайни двигателни навици. Научим ли децата да спортуват, оттам нататък те сами могат да се грижат за себе си като тийнейджъри, като студенти и по- нататък вече спорта става неизменна част от техния живот."

Това заяви в Бургас спортният министър Красен Кралев. Заедно с кмета на града Димитър Николов, министърът посети детска градина "Райна Княгиня", в която откри нова спортна площадка и детската футболна школа "Звездичка", където с начален удар даде старт на мач между малчугани.

По думите на Красен Кралев, през последните години се пропуска момента на физическо образование при децата, часовете са недостатъчни, подценяват се, а трябва подготовката им да се приема като част от тяхната подготовка за живота, тогава нещата ще си дойдат на мястото. Има тенденции, които са обезпокоителни за цяла Европа, за всички нации от ЕС, включително и България- за намаляване на двигателната активност, обездвижване, увеличаване броя на нетипични заболявания в ранна детска възраст.
"Когато говорим за спорт, нека първо говорим за масовия спорт, за здравето на нацията, а след това за професионалните успехи", коментира още министърът.- "Ако нацията спортува и се движи, талантите сами ще се появят и след това ще могат да се развият", заключи Красен Кралев. Той каза още, че Бургас отдавна е готов за столица на спорта с това което кметът на града прави, и с обновяването на спортната инфраструктура. Не случайно през последните 25 години единственият нов стадион построен в страната е в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт