Цветанов обсъди бежанския въпрос с представители на Бавария

Нарастването на броя на бежанците, които идват към Европа и предизвикателствата пред охраната на общите европейски граници бяха основните теми по време на срещата на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с представители на германската провинция Бавария, съобщиха от пресцентъра на партията. В срещата участваха председателят на Комисията за контрол на специалните служби към Ландтага на Бавария и член на подкомисията G10 Юрген Хайке, бившият министър на правосъдието на Бавария д-р Манфред Вайс и бившият ръководен министерски съветник в Министерството на правосъдието на Бавария д-р Хелмут Палдер. Срещата се проведе по инициатива на фондация „Ханс Зайдел“.

По време на разговора Цветанов подчерта, че българските власти и компетентните институции охраняват българската граница като външна граница на Европейския съюз в съответствие с всички шенгенски стандарти. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви още, че страната ни е подготвена и приема всички бежанци, потърсили помощ по легален начин, но подчерта, че България и останалите страни, които се явяват външни граници на ЕС, се нуждаем от допълнителна финансова подкрепа от Европейската комисия заради големия наплив на хора от трети страни.

Председателят на Комисията за контрол на специалните служби към Ландтага на Бавария Юрген Хайке даде висока оценка за работата на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи в периода 2009 – 2013 година. Баварската делегация изрази задоволство и от работата на Цветанов като ръководител на най-голямата парламентарна група в Народното събрание в лицето на партията-мандатоносител ГЕРБ. От своя страна Цветанов заяви, че в настоящият момент ПГ на ГЕРБ е успяла да наложи модела на широк диалог с всички останали групи в името на националния интерес и европейското бъдеще на България. Баварските представители оцениха високо и създаването на двустранните експертни групи по проблемите на сигурността, правосъдието и енергетиката между българското Народно събрание и германския Бундестаг. Цветанов пое ангажимент след местните избори в България, работата на комисиите да бъде засилена допълнително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини