Два фалирали мола завлекли с 868 000 лв. община Русе

Неработещите "Дунав мол" и "Мега мол Русе" дължат около 868 000 лв. на Община Русе, заяви на последното заседание на местния парламент общинският съветник Александър Неделчев /БСП/. Той попита кметската управа как ще си събере борчовете и я обвини, че показва "незаинтересованост към проблема".

"В момента дружествата са обявени в несъстоятелност, а сградите им се разпродават, затова дължимите данъци и такси са включени в изискуемите задължения и с тях се занимават НАП и съда", обясни зам.кметът Даниела Шилкова. Тя не се ангажира с размера на неплатените задължения, защото за т.г. предстои да се прави проверка.

В началото на месеца „Мега Мол Русе” АД беше обявен в несъстоятелност от окръжния съд в карйдунавския град. До фалита се стигна, след като м.г. лондонският клон на Банка Пиреос СА заведе изпълнително дело за над 40 млн. евро необслужван кредит. В иска банката настоя "за предварителни обезпечителни мерки" на имуществото на длъжника по договори за заеми и цесия.

Парите от затъналия мол си потърсиха и други кредитори. Търговско-развлекателният комплекс беше запечатан от частен съдебен изпълнител.

От дружеството се опитаха да преговарят процедурата за несъстоятелност да се прекрати, защото активите надхвърлят пасивите му. В "Мега Мол Русе" бяха инвестирани над 30 млн.евро. Според публичния финансов отчет за 2011 г. задълженията му са над 46 млн.лв., а активите надхвърлят 52,4 млн.лв.

Молът беше открит в края на 2010 г., но не успя да привлече достатъчно търговци и клиенти. Справка в Търговския регистър сочи, че преди 2 г. АД-то е закупено от офшорните компании "Синерджи Маркетинг Лимитид" от Сейшелите, "И Си Ди Мениджмънт" /Кайман/ Лимитид от Каймановите острови и "Асмита Холдингс Лимитид" от Кипър. Обявеният размер на капитала е 5 240 400 лв. Мандатът за управление на директорския борд изтече на 30.08.2014 г.

"Дунав мол" пустее от 6 г. Той така и не беше открит, макар че е завършен. Австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing инвестира близо 15 млн.евро в обекта, но фалира и молът беше обявен за продан. От компанията заявиха, че не се интересуват повече от проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес