Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство на ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, съобщи  БГНЕС.

То е по предложението на административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура за налагане на дисциплинарно наказание. Самият прокурор Костов дойде още в началото на заседанието днес. Той е подал молба да бъде изслушан, при разглеждане на предложението, но кадровиците не се съгласиха с това. На излизане от сградата на ВСС не поиска да отговаря на въпроси пред медиите.

БГНЕС припомня, че до искането за освобождаването на обвинителя се стигна в края на август, когато стана ясно, че Костов е издал постановление, с което отлага с три месеца изпълнението на присъдата от над пет години затвор на Росен Петров - Животното.

Шефът на Спецпрокуратурата отлага изпълнението на присъдата заради твърдения на осъденото лице, че страда от заболяване. С действията си Светлозар Костов пренебрегва становище на наблюдаващия прокурор по делото срещу Росен Петров - Животното, според което осъденият не страда от тежкото заболяване, както се твърди. Росен Петров бе задържан в средата на август в Несебър. През февруари т.г. той е осъден на три година и три месеца затвор за разпространението на наркотици. Той се признава за виновен, че в продължение на седем години е бил част от организира престъпна група на Златомир Иванов - Баретата. През 2006 г. Животното е осъден условно на две години и за убийство по непредпазливост. Така общото наказание става пет години и три месеца. В началото на август Росен Петров, вместо да е в затвора, нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион "Васил Левски". Петров е сочен за един от тарторите на агитката на ФК ЦСКА.

Срещу прокурор Светлозар Костов има общо четири производства. Прокурорът е обвинител и по делото "Октопод" срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, което продължава вече пет години. Светлозар Костов доби популярност в началото на 2009 година, когато като заместник окръжен прокурор на Бургас обяви, че са "вързали кънките на Стависки". Става въпрос за присъдата на бившия шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който бе осъден ефективно на втора инстанция за причиняването на смърт на едно лице при катастрофа в пияно състояние и нанасянето на тежка телесна повреда на друго. В крайна сметка ВКС присъди условно наказание за Стависки. През 2008 г. Костов е прокурор и по делото срещу наркобандата на несебърския бос Димитър Желязков - Очите, който вече излежа присъдата си за търговия с дрога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право