Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Първо в “Труд”: Спасиха бебе скелет без пулс в Смолян, вляха му кръв през крака

Момиченце на година и три месеца, прието в болницата в Смолян само кожа и кости, бе спасено от лекарите на детското и интензивното отделение с много рядка интервенция с вливане на кръв през крачето, тъй като нямало как да се включи по друг начин заради липсата на каквато и да е телесна маса

Детето тежало едва 6 кг и шокирало с вида си дори дългогодишни медици.

“Беше като реплика от нацистки концлагер – само кожа и кости, страшна картина”, признават те.

Детето постъпило в детско отделение на 7 септември т.г. в критично терминално състояние, с 27 хемоглобин, несъвместим с живота. Бебето нямало и пулс. Педиатрите веднага търсят животоспасяване. Заради състоянието на детето нямало начин да му бъде прелята кръв и шефът на интензивното отделение д-р Ангел Каръшев извършил много рядка животоспасяваща манипулация, която не била правена в Смолянска област. След 4 часа борба детето е спасено и идва в съзнание.

“Аз лично правя за първи път подобна манипулация, тъй като е драстична, животоспасяваща и се прави само, когато няма друг начин. Пробива се костта и в костния канал се вкара около 200 мл кръв и около 500- 600 мл физиологичен разтвор, което и спаси детето, благодарение и на бързата реакция на екипа на д-р Съботинова, защото ставаше въпрос за 5-6 минути. За педиатрите стресът беше огромен. Остава да се диференцира дали това недохранване, което е в най-тежка форма, се дължи на немарливост на родителите или е резултат на заболяване”, каза д-р Каръшев, който е с над 30 години стаж в интензивен сектор.

“Преминахме към един метод, описан в учебниците – вътрекостно вливане на електроцитна кръв и на разтвори, за да го изведем от това състояние. Детето е с много тежка хипотрофия, а е родено 2,750 кг – доносено. След като го стабилизирахме, хемоглобинът му стигна над 100. Транспортирано в детска клиника в Пловидв, след консултация с националния здравен консултант”, каза д-р Красимира Съботинова.

Пред медиците майката на бебето обяснила, че е хранено само на кърма и не е оставяно гладно, а имало заболяване още от раждането. Уточнено е до момента, че бебето има анемия от дефицит на фолиева киселина.

Симай е пето дете на 25-годишната ромка от Смолян Ася Костова. Майката е лежала в болницата с момиченцето, когато е било на пет месеца, но избягала.

Социалните служби са уведомени за крайното състояние, в което е прието детето и са започнали проверка. “До момента не е установено да има недохранване. Близките твърдят, че това се дължи на някакво заболяване, което има от раждането. Майката и детето са в Пловдив и докато не се приберат и няма епикриза и констатация от лекарите, ни е трудно да коментираме. На етап проверка сме”, казаха от “Закрила на детето” в Смолян.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете