11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Административният съд обяви: Общинските избирателни комисии ще решат номерата на партиите за вота

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решението на ЦИК тегленето на жребия за бюлетините за местните избори да бъде на централно ниво в ЦИК.

Общинските избирателни комисии (ОИК) са компетентни да изготвят жребия, отсъди ВАС по жалба на Единната народна партия срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава bTV.

Разпоредбата на Изборния кодекс, която предвижда жребият да се извърши от ЦИК е предвидено от закона изключение. Според решението на ВАС това изключение е валидно, само когато избори за общински съветници и кметове се произвеждат едновременно с избори за президент и вицепрезидент, но не и когато се провеждат едновременно с национален референдум.

На практика ЦИК си е „присвоила” компетентност по провеждането на жребий за определяне поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината при провеждане на избори за общински съветници и кметове, тъй като такава не е предоставена нито изрично със специална норма, нито в предоставената обща компетентност от Избирателния кодекс, смятат магистратите.

Решението на съда е окончателно.

Мария Капон, председател на Единната народна партия (ЕНП), заяви, че решението на ВАС е победа на върховенството на закона.

Жалбите до ВАС – на ЕНП, БСП и РБ – бяха срещу решението на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за местните избори и националния референдум на 25 октомври.

От 25 септември до 24.00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, съобщиха на редовната си пресконференция днес от ЦИК.

Окончателно регистрирани за участие в местните избори в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации. До 22 септември е срокът за регистрация на кандидатските листи – на партии, коалиции и инициативни комитети.

До 23 септември чрез жребий ЦИК трябва да определи реда на кандидатите в бюлетините. До 24 септември е срокът, в който, ако някой от кандидатите се откаже, партията може да предложи друг на негово място в листите. До тази дата ЦИК трябва да утвърди техническия образец и защитата на бюлетините за изборите за общински съветници и за кметове, посочи Камелия Нейкова.

Цветозар Томов информира, че общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до момента е 1149, като 1117 до днес са пристигнали на сайта на ЦИК.

Смисълът на заявленията за образуване на секции в чужбина е, ако се съберат повече от 40 гласа, да могат да бъдат открити такива и в местата, извън определените с решението на ЦИК. Комисията обяви тези места на база на това, че там на предишните избори са дали вота си над 100 гласоподаватели, припомни Томов.

Гласовете могат да бъдат и 20, ако страната ни има дипломатическо представителство на мястото, уточни говорителят. Заявления се събират по електронен път и чрез гражданските представителства, по който начин има събрани само 32 заявления.

За да се открие секция извън страната, има още едно условие, което не зависи нито от ЦИК, нито от която и да е друга институция. То е дали приемащата страна ще разреши разкриването на такива секции, обясни Томов.

Той каза, че най-много заявления са пристигнали от САЩ – 233 и от Германия 151. Заявленията от Великобритания са 132, от Канада – 76, от Холандия – 59, от Гърция – 47, от Австрия – 44, съобщи Томов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.