80% от служителите на РУП-Първомай са се занимавали с частна стопанска дейност в работно време

80% от служителите на РУП-Първомай са се занимавали с частна стопанска дейност в работно време - като търговия, отглеждане на земеделска продукция, дърводелски услуги и други. Това каза на пресконференция Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, предаде „Фокус”.

По думите на прокурора, почти всички служители или зареждали с горива личните си автомобили, или са похапвали и попийвали в различни заведения без да плащат, за да не проверяват собствениците. По думите на прокурор Румен Попов предмет на разследвания към настоящия момент са множество констатирани деяния, които тепърва ще се квалифицират, какви престъпления са. Продължават активните действия по разследването и ще има нови обвинения, каза още Попов. Стигало се е до 10 неотработени случая на седмица по сигнали подавани от граждани, каза Попов.

По сигналите не се е работило по различни причини, сред които да не се разкарва патрулката или защото подателят е възрастен. Заради подобно нещо се е достигнало и до убийството, каза Румен Попов. В конкретния случай дори служителят е унищожил докладната записка с обясненията на тъжителите, които в последствие са взели „правосъдието в свои ръце” и са нанесли побой на извършителя на кражбата на коне с една единствена цел, за да покажат как се постъпва с крадците в село Карджалово, когато полицията не си върши работата, каза още прокурорът. Освен това полицейските служители са вършили услуги на отбрани хора. Констатира се така наречения феодализъм особено на територията на Първомай, каза още Румен Попов.

Той припомни случай от 2012 г., при който син на известен бизнесмен в Първомай е предизвикал тежко ПТП и пред очите на началника на районното се е извършила подмяна на шофьора. Две години по-късно същото лице извършва отвличане, лишаване от свобода и побой на свой съгражданин на 17 години. Случаят е бил потулен, каза прокурорът. В момента обаче срещу сина на бизнесмена е повдигнато обвинение за пътното транспортно произшествие и похищението на 17-годишното момче от Първомай.

В следствие на безнаказаността, на която се е радвал този извършител, през май тази година, той пак е отвлякъл и пребил човек и инцидентът също бил потулен”, уточни окръжният прокурор. 21-годшиният син на бизнесмена е предизвикал катастрофа на територията на София под въздействието на наркотици. Срамно или не, два месеца след потулване на случая с подменените водачи при първата катастрофа началникът на РУП -Първомай получава автомобил от бизнесмена, каза още Румен Попов.

По думите му, тъй като даренията в МВР са забранени, началникът на РУП е помолил служител, които е дал показания, автомобилът да бъде записан на негово име. За Първомай са констатирани над дузина случаи, по които тепърва ще се работи за извършени ПТП под въздействието на алкохол, при които автопатрул е бил отзован, защото зад волана стои опредено лице свързано с ръководство на полицията в РУП - Първомай. Освен покрити случаи на катастрофи, полицаите в Първомай са правили справки за лица за лични облаги. През 2008 г. бизнесмен закупил пасище, което превърнал в кариера, от която са се изнасяли тонове инертни материали, а зам.-началникът на районното в Първомай е укрил самото превръщане на нивата в кариера, разказа апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Той допълни, че щетите от прикритото деяние са на стойност няколко милиона лева. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пловдив. В акцията в Пъвомай и Асеновград са участвали 6 прокурори, 12 следователи и над 35 служители от отдел „Вътрешна сигурност”, както и служители на ДАНС, които са работили по друг случай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони