Рибата в света e намаляла наполовина

Рибните запаси са намалели значително в световен план, се посочва в извънреден доклад на природозащитната организация WWF, съобщи българският ѝ офис.

Проучване на екоорганизацията е установило, че за последните 40 години морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при някои видове риби спадът е с до 75%.

Според публикуван днес доклад "Жива синя планета" тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни.

Проучванията показват, че едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, е регистрирало спад със 74%.

За периода между 1970 и 2012 г. общите рибни запаси са намалели с 49%. Изследвани са 5 829 популации на 1234 видове риби.

За спирането на опасната тенденция световните лидери трябва да положат усилия, така че възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да се превърне в приоритет при изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк, посочват от WWF.

"В рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения", посочва Марко Ламбертини, генерален директор на WWF, цитиран в съобщението.

Според Екатерина Войнова от българския офис на екоорганизацията е много важно граждани да настояват за действия от страна на политиците, но в същото време да се замислят и за собственото си поведение като потребители.

Според нея изборът на риба и рибни продукти, който правим в ежедневието си, влияе пряко върху състоянието на запасите от морска храна в океаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл