Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Здравната каса вече покрива два нови медикамента за лечение на множествена склероза

Вандал повреди с метален стълб картината на Репин “Иван Грозни убива сина си”

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

Академик Светлин Русев пред „Труд“: Живеем в пиеса на абсурда, за която сами избираме актьорите

Почина Светлин Русев

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Нови хосписи за възрастни

ПФ в акция, ГЕРБ очакват решения догодина

След операцията и рехабилитацията, няма кой да ги гледа. Роднини бягат от работа, за да им помагат

Патриотичният фронт ще поиска по пилотен проект в София да се изгради дом за възрастни хора, преживели операции или тежки интервенции, които налагат медицински грижи. А после – такива места да се разкрият и в страната, съобщи пред „Труд“ депутатката от ПФ д-р Султанка Петрова. Тя ще постави проблема пред здравното и социалното министерство.

Над 1,4 млн. души са българите над 65 г., които ако получат фрактура, се залежават и колкото са по-възрастни, толкова по-трудно се изправят отново. А много от тях издъхват. „Най-ужасното е, че последните 2 или 3 месеца от живота им преминават в болки, напълно приковани към леглото и без никакъв тонус на мускулите, тъй като такива българи могат да движат само очите си…“, разказаха близки на починала преди дни 86-годишна жена от София. Тя се залежала фатално след ортопедична операция.

В ЕС проблемът е решен с рехабилитационни и специализирани центрове, а в Швейцария – с добра система от домове за възрастни, разполагащи с медицински екип и апаратура.

У нас след рехабилитация по линия на НЗОК пациентите остават на плещите на семействата си. Много от членовете им започват да бягат от работа, за да се грижат за тях, защото не е по джоба на всеки да дава месечно между 500 и над 1300 лв. за хоспис.

„Още през 2010 г. в Закона за лечебните заведения записахме какво е хоспис и лечението за терминално болните. А с гласуваните преди дни нови промени регламентирахме социално-здравните грижи у нас“, посочи д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия. До края на годината обаче приоритетите в сектора са определянето на основния и допълнителния пакет, промените в ТЕЛК и бюджетът на НЗОК. Затова било по-реалистично догодина да се очаква разрешение на проблема. „Трябва да се осигури и финансиране, в момента такова не е предвидено, а то трябва да се обсъди между финансовото, здравното и социалното министерство“, каза още д-р Дариткова. Според нея възможностите са две: държавата да подпомага предоставяните социално-здравни грижи в домовете или да се осигури допълнително финансиране за българина, търсил помощ в хоспис.

„Изходът е споделяне на финансирането между държавата и семейството на възрастния човек, иначе никой не може да издържи на високите месечни разходи в хосписите“, коментира д-р Хасан Адемов (ДПС), председател на социалната комисия. Той припомни, че в Германия дори религиозни общности се занимават с тази дейност.

Според експерти еретична мисъл, но и възможност е, ако някога се увеличи здравната вноска, част от нея да отива за грижи при старост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.