Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Затягат контрола за цигари и алкохол

Контролът върху търговията с цигари и алкохол ще бъде затегнат както в момента е при горивата, предвижда финансовото министерство в проект за национална стратегия за борба със сивата икономика. Според нея митниците и НАП ще си обменят информация и ще проследяват движението на акцизните стоки по цялата верига за доставки. Това ще стане чрез изграждането на автоматизирана система за обмен на данни, подобна на тази, чрез която двете приходни агенции в момента следят доставките на горива. Тя трябва да бъде направена до края на 2017 г.

Към стратегията е приложен и екшън план с мерки, които трябва да бъдат изпълнени в периода 2015 – 2017 г. за ограничаване дела на сенчестата икономика и повишаване на събираемостта на приходите.

В документа се предвижда по-често да се използват съвместни екипи за разследване на финансови престъпления с участието на служители на МВР, ДАНС, НАП и на прокуратурата. Подобна схема със съвместни проверки бе приложена в началото на лятото на пазара на горива, като в нея освен изброените институции участва и агенцията по метрология. Впоследствие премиерът Борисов обяви, че акцията е довела до повишаване на приходите.

Отделно от това ще бъдат създавани междуведомствени центрове за разследване, предвижда стратегията. Те може да бъдат формирани на база на съществуващите области и региони в страната или според видовете престъпна дейност.
Предвижда се още да се подобри системата за контрол на стоки с висок фискален риск. Например ще бъдат въведени идентификационни кодове за такива продукти. Освен това се планира служителите на МВР също да започнат да помагат на мобилните данъчни при проверяването на съмнителни доставки.

Според финансовото министерство събираемостта на приходите може да се подобри също така чрез провеждането на медийни кампании и на лотарийни игри с касови бележки.

В стратегията се посочва още, че делът на сивата икономика от БВП намалява постепенно от 2003 г. насам. През 2014 г. той е 31%, но въпреки това България е на първо място в ЕС по този показател.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.