“Пени” напуска България

Част от магазините на веригата преминават към „Билла”

Служителите ще получат обезщетения, по-големи от определените в закона

До края на октомври т.г. ще бъдат затворени всички магазини на търговската верига “Пени” в страната. Собственикът й, немската REWE Group, която притежава и веригата „Билла”, се отказва от дискаунт бизнеса си в България, съобщиха от дружеството късно вечерта в сряда. В момента “Пени” има 49 магазина в България, първият бе открит през 2009 г.

Всички задължения към доставчици, бизнес партньори и служители ще бъдат изпълнени, обявиха от компанията. “Доколкото е възможно, на служителите на “Пени” ще бъде предложено работно място в “Билла”. Останалите ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми”, казаха от компанията. 

Пряк конкурент на „Пени” в България е „Лидл”, която е на второ място по пазарен дял сред бързооборотните стоки.

Част от филиалите на „Пени”, както и логистичният й център в елинпелинското село Столник ще преминат към “Билла”. „Билла” има в момента 92 търговски обекта в България и беше първата международна верига супермаркети, която навлезе на българския пазар през 2000 г.

В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата “Пени” в останалите 5 страни, в които тя оперира - Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария. В момента за цялата REWE Group работят 330 хил. служители в около 15 хил. магазина в 12 европейски страни, осигурявайки оборот от около 51,1 млрд. евро.
От компанията не пожелаха да отговорят на въпроса на „Труд” за причините за оттеглянето.

Резултати

Работи на загуба

от 24,2 млн. лв.

За 2013 година “Пени маркет България” има 24,2 млн. лв. загуба при 195,5 млн. лв. приходи. За 2014 г. отчетът все още не е публикуван. „Билла” също работи на загуба в България, но тя е по-малка - 11 млн. лв. за 2013 г. при над 450 млн. лв. приходи.

През пролетта български медии тиражираха информации, че се готви продажбата на магазините на „Билла” и “Пени” в България, от което се очаквало близо 100 млн. евро приход. От “Билла” тогава отрекоха медийните публикации и дори обявиха, че планират инвестиции в нови магазини у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес