Военни в помощ на МВР по границата с Турция

До 1000 военни могат да помагат на граничните полицаи по охрана на българо-турската граница заради риска от наплив на мигранти. От вчера сутринта е задействан план за общи действия на МВР и МО, който е одобрен от премиера Бойко Борисов.

“Започва поетапно разполагане на до хиляда армейски служители по цялата българо-турска граница. Нашите действия са в отговор на усложнената обстановка. Те не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни. Нашите действия са като подкрепа към колегите от Турция в усилията им за осигуряване противодействие на миграционния натиск”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Военният министър Николай Ненчев заяви, че първоначално ще бъдат изпратени 50 военни на границата с Турция. “Ако се наложи, има готовност за изпращане на още 160. Планираният лимит са 1000 военни”, каза още министърът.

“Имаме сили да се справим с миграционния натиск”, декларира главният секретар на МВР. По думите на Георги Костов за последното денонощие 660 души са се отказали да влязат у нас, след като видели засилената охрана по браздата с Турция. Вчера главният секретар на МВР проведе среща с валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Двамата обсъдиха съвместните действия, свързани с бежанския наплив. Според турските медии 2000 бежанци от Сирия са в Одрин и искат да пресекат нашата граница.

Междувременно вчера депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, с които завишиха санкциите за трафик на хора. Според поправките каналджиите, които помагат на чужденци да влязат нелегално в страната ни, ще бъдат наказвани със затвор от една до шест години и глоба от 1000 до 5000 лева. Ако трафикът е извършен с транспортно средство или е организиран от банда, се предвижда лишаване от свобода до 10 години и глоба до 5000 лева. Длъжностни лица, които помагат за нелегалното преминаване на границата, пък са застрашени от 3 до 12 години затвор. Грози ги и глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на имущество. Според статистиката от началото на годината уличените каналджии са със 70% повече в сравнение с цялата минала година.

19 000 мигранти заловени за шест месеца

През последните шест месеца “Гранична полиция” и служителите на реда са заловили на браздата и във вътрешността на страната близо 19 000 мигранти. Това каза вчера зам. вътрешният министър Филип Гунев. Според него заловените нямали желание да останат в България. “Към края на август от 14 600 души, които бяха предадени в центровете на ДАБ, над 13 000 са ги напуснали. ДАБ има издадени около 3700 статута за бежанци досега”, каза още Гунев. Според него от 25 000 души, които се очаква да преминат през България тази година, едва няколкостотин ще останат у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право