Киев наказва чужди журналисти, били заплаха - обещава преразглеждане на списъка

Хора на Би Би Си извадени от списъка след натиск

Елена Йончена и Магдалена Ташева без право да влизат в Украйна

Президенът Порошенко подписа указ със санкции за 388 физически лица и 105 юридически

Украйна бе подложена на унищожителни критики, след като включи 41 журналисти и блогъри в списък с лица, на които се забранява влизане в страната за срок от 1 година, предаде АФП. Сред тях е и Елена Йончева. Под обстрела на санкциите, но заради наблюдателка на незаконни избори, е и депутатката от „Атака” Магдалена Ташева.

Указът, подписан от президента Петро Порошенко, се отнася за 388 физически и 105 юридически лица от 23 страни. Мотивите - представялват актуална или потенциална заплаха за националните интереси, сигурност и териториална цялост на Украйна.

След критики от ЕС и САЩ Киев частично даде заден. Съветът за национална сигурност и отбрана обеща да извади от списъка журналисти на Би Би Си Антон Чичеров, Стив Розенберг и Ема Уелс, които са базирани в Москва. Това стана, след като новият посланик на Великобритания връчи акредитивните си писма на Порошенко. „Свободата на медиите за мен е абсолютна ценност”, казал президентът на дипломата. В списъка засега остават журналисти от Испания и Германия, западни депутати и бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който преди дни посети Крим.

„Въвеждането на прекомерни органичения за движение на журналисти не начин да се гарантира сигурността”, заяви вчера от името на ОССЕ Деня Миятович. Посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет коментира в туитър, че свободата на медиите е много важна за изграждането на модерна и европейска Украйна. „Ще разговарям с колегите в Украйна, защото ставащото не е в духа на Европа”, каза еврокомисарят Йоханес Хан.

Украински министър: Списъкът ще бъде преразгледан

„Списъкът със санкционираните не е еднозначен и ще бъде преразгледан”, обяви вчера във фейсбук Юрий Стец, министър на информационната политика на Украйна. Това стана след лавината от критики от политици и неправителствени организации. Въпреки тази позиция обаче Стец посочи, че „ журналистите, които изповядват професионалните стандарти, със сигурност няма да бъдат в списъка”. Но "санкции срещу т.нар. журналисти като пропагандиста Кисельов трябва да има и да бъдат прилагани", написа той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят