Димитър Георгиев: Спокойният разузнавач

България е остров на спокойствието. Тази фраза е толкова пъти употребявана, че вече никой не помни кой пръв я е изрекъл, по какъв повод и кога се е наложила като клише в политическия жаргон. Въпреки това тя успя да раздразни тия дни закърнялото обществено усещане за реалност, защото беше употребена не от кой да е, а от Димитър Георгиев - шефа на ДАНС, най-претенциозната специална служба в България.

Като каза, че България е остров на спокойствието, шефът на Държавната агенция „Национална сигурност“ имаше предвид бежанските вълни, заливащи Европа. Думите му паснаха на дървения език, озвучаващ една зала по време на поредната конференция по проблемите на Стария континент. Те обаче прозвучаха като подигравка към хората отвън, ставащи междувременно, както всеки ден, преки свидетели на обичайните за родните земи произшествия: как избухва 11-ти атентат срещу бизнесмен в Ботевград, от чийто извършител полицията няма представа; как 80-годишна баба е пребита за 200 лева от постояннодействащ в нейното село грабител; как петима души, между които дете, загиват в катастрофи с пияни шофьори в един ден; как арабски емигрант е заклан в скандал за трафик на хора насред София, а турски вестник съобщава, че 2000 сирийски бежанци – болни и гладни, напират от Одрин към нашите граници...

Защо Димитър Георгиев („Митко,бе, онова момче, умното, дето знае езици и е сменило четирима министри“, както казват за него в службите) така говори без да мисли? Има два отговора, освен всичко друго. Първият е, че Митко сигурно отдавна не е слизал от служебния автомобил и не е ходил пеш до Женския пазар например. Вторият е, че се научил да плещи като политик.

„Политиците ни – констатират социолингвисти - много рядко се замислят преди да се изкажат. Те се научиха автоматично, с едни и същи изрази да описват различни ситуации и си създадоха свой език на нищоговоренето, в който се чувстват удобно“.

Селектираме всяка една потенциална заплаха за националната сигурност, дори сме в процес на създаване на нов за страната ни стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма“.

„България се справя добре с ограничаването на миграционния натиск при което е необходимо да синхронизираме законодателството за трафика на хора с другите държави“.

Чии са тия изявления? Едното е на Георгиев, а другото - на външния министър Митов. Не че и вътрешният министър не разсъждава по същия начин, а също и други наши висши чиновници и държавници.

А иначе всички почти партийни лидери и полицаи от кариерата смятат, че Димитър Георгиев заслужава назначението си за шеф на контраразузнаването. Изборът му, естествено, е на премиера Борисов, макар формално кандидатурата му за овакантения пост на Владимир Писанчев да бе предложена от РБ чрез вицето на Бойко - Меглена Кунева.

Роден е на 15 август 1968 г. в София. Завършва ВТУ „Тодор Каблешков“ като машинен инженер и ЮЗУ като магистър по счетоводство и контрол. Дванайсет години (1993–2005) като полицейски комисар и шеф на звено в тогавашната Национална служба за сигурност (НСС-МВР) той събира информация за икономически престъпления. Около година след това е съветник на главния секретар на МВР ген. Илия Илиев, а после ( 2006-2011) оглавява международното сътрудничество на ведомството. Вътрешният министър Цветан Цветанов го прави свой заместник, какъвто е до края на първото правителство на ГЕРБ. След това е назначен за консултант на „Глобул“ ( до октомври 2013 г.), член на Съвета на директорите на „Метрополитен“ ЕАД (от ноември 2013 г.) и директор по сигурността на „Теленор-България“ ( от май 2014 г.) Връзките му с партньорските служби са впечатляващи. Обучаван е в Института за лидерство „Пойтман“ и Източния университет на Ню Мексико – САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL–Англия, в спецкурсове в Испания, Унгария, Гърция, Германия, Холандия. Кавалер е на Ордена за заслуги на Френската република. Награждаван е неведнъж за участие в международни операции срещу фалшификатори на пари и кредитни карти. Смята се за един малцината български разузнавачи, посветени в тайните методи на МИ-5. Мнозина отбелязват заслугите му за създаването на българското звено на Европол и на бюрото СИРЕНЕ - за издирване на бандити с помощта на Шенгенската информационна система, както и за изпълнението на техническите критерии за членството ни в Шенген.

Митко носи белег от семейна трагедия. На 2 април 2014 г. двайсетгодишният му син Юлиян, студент в Техническия университет, загива в катастрофа на столичното Симеоновско шосе. Моторът му е блъснат от мерцедес.

"Като баща той с изключително достойнство понася страданието си", казват негови приятели. И допълват по този повод: „Мъката прави добрите хора още по-добри и благородни.“

През март 2015 г. президентът Плевнелиев с „огромно удовлетворение“ подписва указ с назначението на Димитър Георгиев за председател на ДАНС. Оттогава злите езици го спрягат като един от послушковците на Борисов в органите за сигурност. Добронамерените към него изтъкват обаче една значима акция на ДАНС, митниците и НАП в петролни бази и бензиностанции, друга акция – срещу подкупни полицаи, трета – срещу афера с ДДС и още три-четири срещу незаконното преминаване през нашите граници.

Подчинените му предпочитат не коментират началника, но все пак лаконично заявяват: „Той е спокоен човек и ни донесе спокойствието си. С нас работи по-скоро като счетоводител и контрольор, не е екшън герой. Пресмята всичко, проверява, с подслушването в ДАНС сега по-трудно се злоупотребява, а и с други неща. Георгиев е наясно и с финансовите, и с шпионските работи.“ И още нещо: „Най-вече го уважаваме, че се учи от грешките и си ги признава“.

Другите за него:

Меглена Кунева, вицепремиер

ИМА ДОБРИ МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ

Аз предложих Димитър Георгиев за председател на ДАНС заради доказаните му професионални и личностни качества. Докато беше част от моя екип той работеше по теми като антитероризъм , влизането на България в Шенген и антикорупционната стратегия. Има изключително добри международни контакти и е мотивиран да работи за деполитизация и професионализация на службите.

Цветан Цветанов, зам.шеф на ГЕРБ и ексшеф на МВР

ЗАЕДНО СМЕ ПРАВИЛИ РЕАЛИЗАЦИИ

От това, което имам като впечатления, Димитър Георгиев изцяло покрива критериите за достоен човек и председател на ДАНС. Спомням си, когато Борисов беше главен секретар на МВР, Георгиев беше част от екипите, с които заедно с Европол и евроатлантическите ни партньори успяхме да направим много успешни реализации. Той беше и съветник на вицепремиера Кунева по темата Шенген.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов

ДА ПАЗИ ДАНС ОТ ПАРТИЙНО ОБЯЗДВАНЕ

Познавам отдавна Димитър Георгиев, следя неговата дейност. Смятам, че той има качества, капацитет и професионализъм, за да пази агенцията от опитите за партийно обяздване.

Румен Петков, зам.шеф на АБВ, ексшеф на МВР:

ПОЧТЕН ЧОВЕК

Димитър Георгиев е професионалист от кариерата, той ръководеше бюрото на Интерпол в България, с богат опит, почтен, редовен човек. Трябва му институционална подкрепа обаче, ако искаме да се промени коренно атмосферата и съдържанието на работата в ДАНС. “

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи