Без оценки във втори и трети клас (Обзор)

Учениците в първи, втори и трети клас няма да имат оценки. Това решиха окончателно депутатите вчера, като приеха на второ четене текстове от закона за предучилищното и училищното образование.

В момента на първолаците не се пише от „слаб (2)“ до „отличен (6)“, а само качествени оценки. Очаква се промяната да важи от следващата учебна година за випуска, който тогава тръгва в първи клас.

Децата от първи до трети клас, които не са усвоили заложените в учебната програма компетентности, както и учениците от четвърти клас, които имат „слаб (2)“ по един или няколко предмета, вече няма да повтарят учебната година. За тях училището ще организира допълнително обучение по време на лятната ваканция.

Няма да повтарят годината и учениците в дванадесети клас, които имат „слаб (2)“ по един или няколко предмета. Те обаче ще трябва да се явяват на поправителни изпити.
Няма да повтарят и децата със специални образователни потребности.

Депутатите решиха още родителите на всички деца да могат да избират дали да ги пращат на училище, или да ги обучават вкъщи. В момента това важи само за децата със здравословни проблеми.

Според БСП това ще доведе до увеличаване на броя на отпадащите ученици. Социалистът Стоян Мирчев допусна, че може да се стигне и до закриване на училища. "Близо 400 са училищата с под 200 ученици, които са недофинансирани. Ако 3-5 деца решат да се образоват вкъщи, самото училище ще загуби бройката, ще се затварят паралелки, а оттам може да се затвори и самото училище, което е заплаха за самото населено място", обясни той. 

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова обаче репликира, че контролът ще е много сериозен и това няма да се случи. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование