Всяка партия с различни номера в бюлетината

Партиите ще имат различни номера в бюлетините в различните общини. Това стана ясно вчера, след като Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което щеше да се прави централизиран жребий за номерата на партиите в бюлетините.

С решението си ЦИК наруши Изборния кодекс, според който всяка общинска избирателна комисия трябва да провежда сама жребия за номерата на бюлетините. Логиката е, че в различните общини има различен брой кандидати за кметове, а самите партии на места участват сами, а на други - влизат в коалиции.

Жалби във ВАС внесоха БСП, Реформаторският блок и ЕНП. В тях се подчертаваше, че освен че противоречи на Изборния кодекс, решението на ЦИК дава предимство на партиите за сметка на независимите кандидати и местните коалиции. Според реформаторите ЦИК „подпомага” изборния туризъм, тъй като идващите да гласуват по-лесно ще бъдат „обучавани” кой номер в бюлетината трябва да изберат.

Според мотивите на ВАС „на практика ЦИК си е „присвоила” компетентност по провеждането на жребий за определяне поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината при провеждане на избори за общински съветници и кметове. Решението всъщност бе взето по искане, подписано от депутати ГЕРБ, АБВ, БДЦ и ПФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика