Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Ремонтът на конституцията остава за след изборите

„Консенсусният” проект за промени в конституцията, с които ще се прокарва съдебната реформа, ще влезе в пленарната зала на 23 септември. Поправките обаче едва ли ще бъдат окончателно приети преди местния вот, тъй като засега не събират подкрепата на 180 депутати, колкото са нужни за „бързото четене”. Макар че дадоха три подписа, за да може проектът да бъде внесен с голямо мнозинство (б.а. – от 180 народни представители) през юли, депутатите от АБВ продължават да нямат намерение да го подкрепят, разказаха запознати пред „Труд”.

Това на практика значи, че ако избраниците от партията на Георги Първанов не променят решението си и проектът бъде одобрен с по-малко от 180 гласа, следващото четене ще бъде между 23 ноември и 23 февруари, т.е. след вота.

Междувременно Конституционният съд (КС) даде зелена светлина на поправките, като отказа да се занимава с тълкуването им. По инициатива на ДПС преди лятната ваканция депутати поискаха КС да се произнесе за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – прокурорска и съдийска, както и за квотите в тях, преди поправките в основния закон да бъдат разгледани в пленарната зала.

Вчера партийците не коментираха как ще осигурят липсващите три гласа, за да минат промените в конституцията преди вота. Лидерът на ДПС Лютви Местан бе категоричен, че партията му ще ги подкрепи. Според запознати АБВ са против квотите, от които ще се избират съдиите и прокурорите във ВСС. Според проекта в съдийската колегия 8 съдии се избират от магистратите, а 5 – от парламента. В прокурорската колегия пропорцията е 6:6.

Другият вариант бил “редакция” на квотите между четенията, каквато искаше и ДПС през лятото. При него обаче Реформаторите щели да мислят дали да останат в управлението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете