Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Пускат държавен дълг с рекорден срок от 25 г. На инвеститорите ще бъдат предложени книжа за 100 млн. лв.

15 полицаи и бизнесмени арестувани за укрити престъпления (обзор)

15 души, сред които 7 полицаи, са задържани при мащабната операция, проведена в сряда в Първомай и Асеновград от 6-има прокурори, 12 следователи и 35 служители на „Вътрешна сигурност“ към МВР и ДАНС. Между арестуваните са бизнесмени и гангстери, прикривани с години от полицейските шефове в двата града.

Разкритията бяха изнесени на пресконференция в Пловдив от главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев, апелативния прокурор Иван Даскалов, окръжния прокурор Румен Попов, неговия зам. Галин Гавраилов и шефа на областното МВР Христо Разсолков.

„Ще проявяваме нулева толерантност към служители, които извършват престъпления дори и да заемат ръководни постове. Възмездие ще има“, заяви Георги Костов. „Това е само върхът на айсберга! Очаквайте още много обвинения и арести!“, декларира прокурорът Попов.

Арестувани са началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов, заместникът му Румен Дичев и още двама полицаи. В РУП-Асеновград белезници щракнаха зад гърба на шефа Димчо Темелков и двама инспектори. Според прокурор Попов там царяла пълна анархия, управлението работело като фирма.

„80% от състава му се занимава в работно време с частна стопанска дейност – търговия, отглеждане на земеделски култури, дърводелски услуги, монтаж на кафе машини“, разкри обвинителят и добави, че в РУП Първомай царял „феодализъм, а полицаите се държали като властелини на града и не плащали нищо за ядене и пиене в заведенията“. Първомайци не вярвали на полицията и били наплашени заради масово прикривани от нея кражби, катастрофи и престъпления. На седмица имало поне 10 такива случая. Имало тарифа, Васил Налбантов прикривал престъпления срещу подкупи от 800 лв. нагоре.

Най-фрапиращ бил случаят с катастрофа с ранени от 2012 г., причинена от пияния и дрогиран син на собственика на фирмата за млечни продукти „Бор-Чвор“ Димитър Минев. Изчезнали показанията на 10 свидетели, а извършителят бил „подменен“ със служител на баща му (Какво казва Димитър Минев – вижте тук)

Шефът на РУП-Първомай покрил и два случая с отвличане и побой, извършени от Минев-младши. Млечният бос се отблагодарил с лека кола, която била вписана на името на служител, близък до полицай №1 на Първомай. Преди 2 месеца 21-годишният наследник на млекопроизводителя бил спипан с опиати и алкохол в кръвта след друго ПТП в София.

В друг случай полицаите не завели преписка за кражба на коне, след което било извършено убийство в с. Караджалово. Братята Ангел и Димитър Димитрови пребили до смърт съселянина си Алекси Ангелов, който им задигнал животните.

„Същата е картинката в РУП-Асеновград“, заяви прокурор Гавраилов. Там шефът Темелков е разпореждал на подчинените си да си затварят очите срещу подкупи и почерпки. Темелков е с обвинения за укривателство и търговия с влияние, чакат го до 8 г. затвор. Той прикрил 5 души, за да избегнат наказателно преследване.

Първомайският бизнесмен Минчо Хубинов е сред 15-те задържани. „Ще му се повдигне обвинение за пране на пари и 2 млн. лв. щети на държавата от незаконна кариера. Теренът е по пътя към Брягово, отначало бил със статут на пасище. През 2008 г. бил продаден на фирма „Аква М-М“ за рибарник, но превърнат в кариера. От нея били откраднати тонове инертни материали за строежа на жп линията Пловдив – Свиленград. С парите Хубенов купувал имоти. За един от тях до яз. „Батак“ той кроял общи планове с шефа на РУП Налбантов, който бил страстен рибар.

Инспектор от Икономическата полиция в Асеновград пък си купувал евтин дизел от крадец на гориво, вместо да го разследва. Друг инспектор дал за пари указания как проба с 1,54 промила да падне под 1,2.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.