Рак уби Гаро, открил трупа на Мирослава

Гаро, кучето, което помогна да бъде разкрито убийството на Мирослава от Перник, почина, научи "България Днес".

Немската овчарка е била приспана преди дни след тежка операция, разказа водачът на Гаро Иван Тушев. Кучето се разболяло от рак и се наложило да му бъде изваден далакът. По-късно обаче метастазите се прехвърлили на черния дроб и ветеринарите вече не успели да помогнат.

"Болестта му се разви като при хората. Бърза и смъртоносна", тъжен е Тушев, който девет години бе неразделен с Гаро.

Немската овчарка се прочу през януари 2012 г., когато надуши тялото на изчезналата Мирослава Николова от Перник. То било заровено на трийсетина сантиметра под земята и още толкова снежна покривка. Тогава неволно Гаро се замеси в скандал. Премиерът Бойко Борисов посъветва тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да даде пържоли на кучето.

„Три-четири телешки пържолки да прати на кучето, освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, както, разбира се, и всички награда", каза Борисов. По-късно му се наложи да се извинява на близките на Мирослава, тъй като в интернет се надигна вълна от негодувание, че думите му били обидни за родители, които току-що са научили, че са загубили детето си.

Гаро обаче не доживя да получи наградата. Водачът пък, който до това лято бе единственият щатен планински спасител в Дупница, бе съкратен.
Друга немска овчарка също се прочу през тази седмица. Граничарят Ирк успя да надуши 47 нелегални имигранти край созополското село Крушевец. Първо патрул заловил един от каналджиите. Водачът на Ирк претърсил района и кучето успяло да открие цялата група нелегални. Те твърдели, че са иракчани и сирийци, но в тях не са открити документи за самоличност. Около браздата постоянно обикалят патрули с кучета, като граничарите признават, че в много от случаите именно четириногите стават причина за залавянето на нелегалните.

Само месец по-рано "колежка" на Ирк също се прочу по медиите. Митничарката Чара успя да надуши голямо количество дрога в кола, влизаща в България през граничния пункт Лесово. Обученият голдън ретривър реагирал на наркотик, скрит под седалка на автомобила. Оказало се, че там наистина има повече от 20 килограма хероин на стойност над 2,5 млн лева.

Митничарските и полицейските четириноги са изключително успешни в търсенето на наркотици. Преди време обаче се появи идеята кучетата да бъдат заменени с мишки. Тестове показаха, че гризачите имат много по-остро обоняние от това на четириногите и че с тяхна помощ още по-лесно ще бъде откривана дрога. Засега единствено израелската полиция направи тестове с мишките, но все още не е ясно с какъв успех.

Иван ЗАЛЕВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини