Подписка срещу мръсния въздух генерира екопротести в Русе

Подписка "Искаме чист въздух" на Гражданско движение "Бъдеще за Русе" генерира екопротести в крайдунавския град. От сдружението подкрепят иниицативата в социалните мрежи за мирни шествия след залповото обгазяване на Русе на 14/15 септември т.г.

Обществениците настояват Общинският съвет да гласува решение, с което да се провери дали производството на предприятия съответства на европейските норми и да се прекрати замърсяването на околната среда.

"Искаме да дишаме въздух, не смрад и отрови", настояха над 500 русенци на шествие по главната ул. "Александровска" в четвъртък вечерта. Хората носеха плакати „Русе – Газова камера“, „Въздухът няма цвят“, „Русе се задъхва“„За чист въздух Русе“ и „Stop Pollutions". Деца с противогази и родители с маски на лицата напомниха за кошмара преди 28 г. с хлорните обгазявания от химическия комбинат "Верахим" в румънския град Гюргево.

В отделна подписка-писмо до Европейската комисия русенци искат да спрат замърсяванията на въздуха над града. В петък изтече тридневният срок, в който кметът Пламен Стоилов /ГЕРБ/ настоя с писмо до директора на РИОСВ Лилия Атанасова и областния управител Стефко Бурджиев да се установи кой замърсява въздуха в Русе и какви са предприетите мерки.

"Монтюпе" е един от източниците в Индустриалния парк, който изпуска вредни емисии в превишени концентрации, но залповото замърсяване не е пряко от завода", уточни шефката на екоинспекцията. Тя обясни, че заводът за авточасти плаща ежемесечни санкции и ако продължава да изпуска вредни емисии, "следващата стъпка е да се преустанови дейността на част от производството".

Повечето миризми във въздуха са на тежки въглеводороди, отделяни от производствата и преработката на нефтопродукти от няколко фирми. Продължаващите проверки, включително и през нощта, на технологичния им режим ще продължат. Едва когато се открие замърсител в източната промишлена зона, ще се оповести конкретно предприятие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони