Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Подписка срещу мръсния въздух генерира екопротести в Русе

Подписка „Искаме чист въздух“ на Гражданско движение „Бъдеще за Русе“ генерира екопротести в крайдунавския град. От сдружението подкрепят иниицативата в социалните мрежи за мирни шествия след залповото обгазяване на Русе на 14/15 септември т.г.

Обществениците настояват Общинският съвет да гласува решение, с което да се провери дали производството на предприятия съответства на европейските норми и да се прекрати замърсяването на околната среда.

„Искаме да дишаме въздух, не смрад и отрови“, настояха над 500 русенци на шествие по главната ул. „Александровска“ в четвъртък вечерта. Хората носеха плакати „Русе – Газова камера“, „Въздухът няма цвят“, „Русе се задъхва“„За чист въздух Русе“ и „Stop Pollutions“. Деца с противогази и родители с маски на лицата напомниха за кошмара преди 28 г. с хлорните обгазявания от химическия комбинат „Верахим“ в румънския град Гюргево.

В отделна подписка-писмо до Европейската комисия русенци искат да спрат замърсяванията на въздуха над града. В петък изтече тридневният срок, в който кметът Пламен Стоилов /ГЕРБ/ настоя с писмо до директора на РИОСВ Лилия Атанасова и областния управител Стефко Бурджиев да се установи кой замърсява въздуха в Русе и какви са предприетите мерки.

„Монтюпе“ е един от източниците в Индустриалния парк, който изпуска вредни емисии в превишени концентрации, но залповото замърсяване не е пряко от завода“, уточни шефката на екоинспекцията. Тя обясни, че заводът за авточасти плаща ежемесечни санкции и ако продължава да изпуска вредни емисии, „следващата стъпка е да се преустанови дейността на част от производството“.

Повечето миризми във въздуха са на тежки въглеводороди, отделяни от производствата и преработката на нефтопродукти от няколко фирми. Продължаващите проверки, включително и през нощта, на технологичния им режим ще продължат. Едва когато се открие замърсител в източната промишлена зона, ще се оповести конкретно предприятие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.