Ген. Атанасов: От Турция зависи дали към България ще тръгне бежанска вълна

От Турция зависи дали към България ще се формира бежанска вълна, каза пред bTV ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок и председател на вътрешната комисия в НС.

„В зависимост от поведението на турските власти към имигрантите е възможно да има формиране на бежанска вълна към България и обратно”, разясни той.

Според него катализатор на бежанската вълна през последните няколко месеца е обстоятелството, че се дават сигнали, и то основно от Русия, че няма да се позволи да бъде свалена от власт Башар Асад в Сирия.

„Хората, които търпеливо чакаха там смяна на политическия режим, явно вече се отчаяха”, посочи Атанасов.
По думите му българските служби и МВР не са адекватни на каналджийството.

"За да може да съществуват тези канали, толкова безпроблемно да минават тези хора, това не може да става без покровителство", изтъкна Атанасов и допълни, че е необходимо да се вземат мерки.

Във връзка с плановете на България да разположи войници по границата с Турция Атанасов коментира, че всички ресурси на държавата трябва да бъдат използвани, на първо място за респект, не толкова за някакви репресивни действия.

„Изказвания от сорта „Няма да бъде употребена сила” са неразумни към този момент. Трябва винаги да се казва, че ще бъдат употребени законовите средства за възпиране. В закона е записано кога се употребява сила. Не може предварително да казваш, че институциите няма да използват определен ресурс”, подчерта Атанасов. Според него обаче такъв риск няма, защото няма формирана бежанска вълна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини