Войводи заменят графити с възрожденци в Русе

Младите париоти в Русе обявиха "Вместо графити - възрожденци". Инициативата е на Националния младежки комитет (НМК) на ВМРО от Североизточна България и учители от ОУ "Любен Каравелов", съобщиха от общинската централа на войводите в крайдунавския град. Техни представители възстановиха унищожена от вандали стена и я изрисуваха с ликовете на Васил Левски, Георги С. Раковски, Христо Ботев и Любен Каравелов.

Младите русенци се надяват да привлекат повече училища към родолюбивата идея, като предоставят места за изрисуване на образи и на други велики българи.

Ентусиасти от младежката организация "Велика България" на ВМРО се опариха на 2 юни т.г., като боядисаха в нарушение надраскан трафопост с цветовете на националния трибагреник. Те искали да отбележат Деня на Ботев с патриотична акция в Парка за възрожденците, като изобразят на трафопоста лика на революционера със стиха му „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

От охраната на близкото генерално консулство на Русия веднага алармирали полицията. Пристигналият мотопатрул отвел младежите да пишат обяснения в първо РУП и иззел приготвените бои. Едва тогава станало ясно, че трафопостът не е общински и от кметската управа не са разрешили да се облагороди постройката.

Инициаторите недоумяваха защо патриотичното им начинание, с което искат да подобрят градската среда, е предизвикало полицейска намеса. От ВМРО поискаха от "Енерго-Про" като собственик на трафопоста да довършат благородното си дело.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура