Русия и Украйна може да влязат в спор и за "Оскар"

Украинско-руският филм "Битката за Севастопол: Несломима" може да се окаже в центъра на скандал заради плановете и на двете страни да го предложат за награда "Оскар", съобщи ТАСС, позовавайки се на украинския в. "Вести".

Според кинокритици и продуценти Украйна може да претендира за "Оскар" с два филма – "Братя" и "Несломима", който в Русия е прожектиран под името "Битката за Севастопол". Русия обаче също може да номинира този филм за "Оскар".

"Битката за Севастопол" е финансиран 80% от Украйна, а режисьорът е руснак – Сергей Мокрицки.

Ако филмът бъде въвлечен в подобен скандал, американската Академия за кинематографично изкуство и наука може да го изключи от конкурса.

Според "Вести" това ще увеличи шансовете за "Оскар" на другия украински претендент "Братя", който според кинокритиците отговаря на двата основни критерия, на които обръща внимание Академията – цялостно качество и етнически колорит.

Филмът „Битката за Севастопол" разказва за жената, наречена от американската преса „Лейди Смърт“. Герой на Съветския съюз, с доказани 309 убити вражески войници. Това е историята на Людмила Павличенко – легендарната съветска снайперистка, която е изпратена в САЩ да убеди американците за по-бързото откриване на Втори фрон и която става приятелка на съпругата на президента Рузвелт - Елионор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия