Унгария строи ограда и по границата с Хърватия

Унгария е започнала да строи ограда и по границата с Хърватия, за да пресече притока на имигранти, и вече е разположила стотици войници и полицаи, съобщи премиерът Виктор Орбан по общественото радио.

Орбан, цитиран от Ройтерс, пояснява, че оградата по критичния 41-километров участък, където двете държави не са разделени от река, ще бъда завършена в кратки срокове.

"Трябва да приложим същите мерки като по границата със Сърбия", каза премиерът и допълни, че към момента 600 войници работят по оградата. До края на деня там ще бъдат разположени други 500, а в рамките на уикенда - още 700.

През Унгария само тази година са преминали над 180 000 имигранти. Страната вече изгради защитно съоръжение по границата със Сърбия и въведе пакет от закони, целящи да ограничат имиграцията. Това пренасочи бежанския поток към Словения и Хърватия тази седмица. Полицията в Унгария съобщи, че само вчера са били задържани 500 имигранти след пресичането на южната граница с Хърватия.

В сряда избухнаха сблъсъци между служителите на реда и бежанците, които се опитваха да преминат в страната през Сърбия. Властите използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите.

Премиерът Орбан коментира, че "въоръженото нападение срещу Унгария и унгарските полицаи" е започнало от сръбска територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят