Станишев и Хенри Кисинджър специални гости на възпоменателната церемония в памет на Егон Бар

Президентът на ПЕС Сергей Станишев участва във възпоменателната церемония в памет на Егон Бар в Берлин.

„Европа и Европейската социалдемокрация загубиха един брилянтен ум, който променяше живота ни и правеше история. Почитаме паметта не само на другар, но и на човек с огромен принос към световната политика. Днес Европа е различна и благодарение на неговите усилия за сближаването на Изтока и Запада по време на Студената война. Без него обединението на Германия би било немислимо", заяви в речта си като специален гост Станишев, съобщиха от пресслужбата напрезидентъ на ПЕС.

Според лидера на немските социалисти, вицеканцлерът Зигмар Габриел, "в лицето на Егон Бар – политическа легенда още приживе, Европа загуби голям защитник на мира, Германия – един голям патриот, а социалдемократическото семейство – една от най-значимите си фигури".

Фигура сред социалдемократите, архитект на Остполитик и дългогодишен съратник на канцлера Вили Бранд, Егон Бар почина на 19 август т.г. на 93 годишна възраст.

На церемонията присъстваха бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, вицеканцлерът и лидер на немските социалдемократи Зигмар Габриел, външният министър на Германия Франк-Валтер Щанмайер, кметът на Берлин Михаел Мюлер, видни обществени и политически фигури, членове и симпатизанти на ГСДП.

„Сега Европа е изправена пред предизвикателства и кризи. Повече отвсякога се нуждаем от хора с интелект и политически кураж, които да мислят извън клишето и да предлагат смели и нетрадиционни решения. С вицекнцлера Зигмар Габриел и с външния министър Щанмайер решихме през декември ПЕС и ГСДП да организират конференция на високо ниво в Берлин, на която да започнем откровения разговор за Европа.“, коментира след церемонията президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят