Арсенал за цяла армия откриха в Монтана

25 пистолета, 34 пушки и 13 000 патрона кътали в тайници ловец и оръжеен търговец

Спецоперация на полицията разкри няколко нелегални склада с голямо количество оръжие и боеприпаси в Монтана и района. Ловец и оръжеен търговец са укривали в домовете си, в магазин и ферма незаконни пушки, пистолети, автомати и боеприпаси, с които може да бъде въоръжена малка армия. Част от оръжия са с висока колекционерска стойност, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

След получен сигнал за тайните арсенали в сряда сутринта екип на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и полицаи от Районното управление в Монтана влезли в дома и магазина на оръжейния търговец Петър Б./61 г./ в Монтана. При обиските пазителите на реда открили автомат "Шпагин", 4 пистолета "Парабелум", 2 пистолета "Маузер", револвер "Ягуар", пистолети "Смит и Уесън" и "Щайер", близо 200 патрона, кобури и части за оръжия.

Иззетите пистолети са с висока колекционерска стойност и са в безупречно състояние, заявиха експерти. Според тях два от парабелите са много редки и на търг стойността им започва от 11 000 евро. Един от "Маузерите" пък е с начална цена 5 000 евро. Петър Б. е регистриран колекционер, притежава лиценз за търговия с оръжие и разрешително за оръжеен майстор, но законно притежава само 4 пистолета, които са извън иззети, заявиха от полицията.

Във ферма край село Долно Белотинци собственост на Сашо Ц. /66 г./ полицаите изровили 27 пушки -нарезни и гладкоцевни от различни калибри, 6 бойни пистолета - "Макаров", ТТ и други марки, 6 газови пистолета, 3 въздушни пушки без документи, около 12 000 патрона и над 500 части за оръжия. Част от пушкалата полицаите открили с помощта на следовото куче Роки.

В дома на Сашо Ц. в Монтана са намерени още 4 пушки, 4 пистолета, около 700 патрона и части за оръжия. Сашо Ц. е запален ловец, бивш оръжеен търговец и майстор на оръжие, но разрешителните му са изтекли, заявиха криминалистите. Полицията извършва проверки дали с оръжията са извършвани престъпления.

"Не съм търгувал с оръжията, събирам ги от години. За повечето имам разрешителни, но има и без документи. За тях ще си нося отговорност!", заяви Сашо Ц. Срещу двамата мъже са образувани три досъдебни производства. Проверките за нелегални пушкала в област Монтана продължават, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини