Календерска: Откриха скандалното сметище до река Искър, заразите тръгват по чешмите на София

Скандалното сметище край Самоков, изградено в опасна близост до река Искър, бе официално открито днес, въпреки бунта на местните жители, съобщиха от пресцентъра на "България без цензура".

На церемонията дойдоха представители на фирмата изпълнител „Геотехмин“, кметът на Самоков Владимир Георгиев, зам.-областният управител на София и представител на Министерство на околната среда и водите. Министър Ивелина Василева не посмя да се появи след като на два пъти си затвори ушите за страховете за заразяване на питейната вода на София*.

Откриването беше посрещнато с протест на жители на Самоков, екоактивисти и представители на граждански сдружения и неправителствени организации. Около 100 души се събраха на бунт, но представителите на властта се изгавриха с тях и не им дадоха думата, докато режат лентата на опасния обект. След края на церемонията микрофонът беше предоставен на активистите, но беше изключен, което беше разтълкувано от гражданите като явна подигравка.

Сред протестиращите бе кандидатът за кмет на София Мария Календерска, която от седмици води битка срещу сметището, изградено с доказано подменен ОВОС, удобно пропуснал близостта на река Искър на около 900 метра от депото и опасността, което крие това за замърсяване на водата на софиянци.

"Днес се опитахме да спрем откриването на новото сметището. За да приберат няколко милиона за сметището, то беше построено въпреки доказано фалшива оценка на околната среда - изтриха от картата река Искър, която е на по-малко от километър от него. Това е цената на застрашеното здраве на 2 млн. софиянци, които вече ще пият обогатена със зарази и боклуци вода. Бяхме неколцина ентусиасти срещу костюмирани официални лица и полиция. Прибираха плакатите на част от протестиращите, не ги допускаха през кордона. Властта отново е на страната на парите за сметка на хората. Подиграват се с нашето здраве. Достраша ги да дойдат лично - и министърката на екологията, и шефа на фирмата-изпълнител. Дори премиерът пропусна да отреже лентичката. Те знаят, че това е опасно и че е вредно за цяла София, затова не смеят да си покажат лицата", коментира Календерска.

Протестиращите не бяха допуснати до церемонията по откриването. Полицаи прибираха плакатите на хората. Само малцина успяха да пробият кордона от униформени и да раздадат на официалните лица бутилки с вода с надписи „Вода за спомен от Искър, скоро ще съдържа болести, зарази и боклуци".

ОВОС заличи Искър, за да скрие, че София ще пие боклука на Самоков
На терена трябва да се депонират отпадъците на общините Самоков, Костенец и Ихтиман и Долна Баня в продължение на 30 години. Първоначално за целта е определена една изоставена мина край Костенец. В последствие общината променя решението си и избира терена край Драгушиново. Мястото е наклонен терен с много подпочвени води. Посочено е, че от там минава река Палакария - ляв приток на река Искър, но това не е така, а между Палакария и мястото минава река Искър. Искър е 800 – 900 м. от самия терен определен за депо на отпадъци. Всичко това е сигурна предпоставка за замърсяването на вододайната зона на София. Това обаче се пренебрегва от властта, тя бърза да усвои милионите от еврофондовете за обекта.

Разрешителното за строеж на депото е издадено на база документ с невярно съдържание. Документът с невярно съдържание е докладът за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), изготвен от експертите на Басейнова дирекция Плевен.

Оценката е повече от скандална. Експертите явно не са забелязали, че в непосредствена близост до терена е най-голямата българска река Искър, по течението на която е язовир Искър, който захранва столицата. В доклада обаче пише, че най-близката река е Палакария, която отстои на 20 км., но самата Искър е "пропусната".

Граждани на Самоков подадоха сигнал до ОЛАФ за злоупотреба със средства на ЕС по Оперативна програма "Околна среда" при изграждането на депото за отпадъци край града. И те са категорични, че, освен злоупотребите с европейски средства, има и сериозна опасност от замърсяване на вододайната зона на София.

-----------

* По-късно от екоминистерството уточниха, че министър Василева не се е скрила, а участва в Съвет на министрите в Брюксел. На откриването на депото в Самоков присъства зам.-министър Красимир Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини