Започват годишните ветеринарни прегледи на мечките в Белица

Днес в Парка за танцуващи мечки край Белица започва годишният ветеринарномедицински преглед на настанените животни. Както и в предишни години, акцентът ще бъде върху лечението на зъбите на мечките и изследване на жизнените им показатели, съобщиха от фондация "Четири лапи".

За първи път ще бъдат подложени да обстоен преглед двете най-нови попълнения в парка – русенските мечки Бойка и Станди, които «Четири лапи» приюти през пролетта след закриването на незаконния зоокът края русенското село Николово.

Очаква се екипът от специалисти от България и Германия да приключи 7-годишната програма за лечение на зъбите на бившите танцуващи мечки. Както и през изминалите години досега, за здравето на зъбите на мецаните ще се погрижи немският зъболекар д-р Марк Лузе, а останалите ветеринарномедицински манипулации ще бъдат извършени от декана на факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков и ветеринарния лекар на Парка за танцуващи мечки д-р Никола Кирянски.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на «Четири лапи» и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони