Община Шумен купи дрон срещу нарушители

Община Шумен се сдоби с дрон, от тази седмица вървят тестовете му. Умната техника струва малко над 4 800 лв. С дрона ще може да се снима всичко - от струпани незаконни сметища по уж тайни местенца от недобросъвестни граждани до красиви масови тържества на открито. Ще може да се следи и работата на строителни фирми, които работят на общински обекти. В момента шуменските улици трескаво се разкопават за нови водопроводи и строителните площадки са към 100. Чрез дрона ще може да се вижда за минути колко работници има на обекта, какво правят и изпълняват ли договореното с общината.

Дронът е поверен на Ивелин Йорданов, началник отдел "Информационно обслужване и технологии". Преди ден по време на тестове машинката успешно е заснела работата по ул."Софийско шосе", която ще се асфалтира. Издигнала се е и над свлачището към кв."Дивдядово", което се укрепва за милиони. "Запечатано" е и състоянието на току-що изградени детски площадки, по които засега няма никакви щети от вандали.

Машинката трябва да бъде в помощ най-вече на служителите от отдел "Инспекторат", които следят за спазването на общинската Наредба 1. Освен незаконни сметища, с "летящото око" много бързо ще се улавят и стари автомобили, които задръстват тротоарите от години.

Еднократното наемане на дрон излиза около 300 лв. и затова инвестицията си струва, категорични са от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони