24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

Община Самоков вече има съвременно депо за отпадъци

Регионалният център за управление на отпадъците в регион Костенец (Самоков) беше открит вчера с водосвет. Освен домакина – Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, сред официалните лица бяха Красимир Живков, зам.-министър на МОСВ, областният управител на София област Росица Иванова, народни представители и кметове. Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, строител на обекта, предаде на кмета на Самоков акта за приемане на обекта.

Проектът се осъществява с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, с пари от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране. Новото депо и изградената прилежаща инфраструктура е само първият от трите етапа на системата за управление на твърди битови отпадъци на четирите общини – Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна баня.

Според проекта първата клетка за депониране на отпадъците е с капацитет за 10 години и след запълването й ще се пристъпи към изграждане на следващите две. Образуваният в клетката инфилтрат ще бъде отвеждан чрез дренажни тръби към локална пречиствателна станция на депото. Пречистените води ще се вливат в градската пречиствателна станция на Самоков. На територията на регионалния център са изградени и общински пункт за безвъзмездно предаване на отпадъци, инсталация за сепариране и инсталация за компостиране на разделно събрани „зелени” отпадъци. Цялото съоръжение е заобиколено от отводнителни канавки и зелен пояс от различни дървесни видове.

Новото депо се намира на около 300 м от съществуващото сметище. „С този проект за управление на отпадъци се решава един от най-важните екологични проблеми на Самоков. Четирите общини изграждаме център, изцяло по европейски стандарти”, каза при откриването кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Според експерти с изграждането на тази регионална система за твърди битови отпадъци се прилага екологичен метод за тяхното управление – решение за района от замърсяващите околната среда сметища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.