Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

Община Самоков вече има съвременно депо за отпадъци

Регионалният център за управление на отпадъците в регион Костенец (Самоков) беше открит вчера с водосвет. Освен домакина – Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, сред официалните лица бяха Красимир Живков, зам.-министър на МОСВ, областният управител на София област Росица Иванова, народни представители и кметове. Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, строител на обекта, предаде на кмета на Самоков акта за приемане на обекта.

Проектът се осъществява с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, с пари от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране. Новото депо и изградената прилежаща инфраструктура е само първият от трите етапа на системата за управление на твърди битови отпадъци на четирите общини – Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна баня.

Според проекта първата клетка за депониране на отпадъците е с капацитет за 10 години и след запълването й ще се пристъпи към изграждане на следващите две. Образуваният в клетката инфилтрат ще бъде отвеждан чрез дренажни тръби към локална пречиствателна станция на депото. Пречистените води ще се вливат в градската пречиствателна станция на Самоков. На територията на регионалния център са изградени и общински пункт за безвъзмездно предаване на отпадъци, инсталация за сепариране и инсталация за компостиране на разделно събрани „зелени” отпадъци. Цялото съоръжение е заобиколено от отводнителни канавки и зелен пояс от различни дървесни видове.

Новото депо се намира на около 300 м от съществуващото сметище. „С този проект за управление на отпадъци се решава един от най-важните екологични проблеми на Самоков. Четирите общини изграждаме център, изцяло по европейски стандарти”, каза при откриването кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Според експерти с изграждането на тази регионална система за твърди битови отпадъци се прилага екологичен метод за тяхното управление – решение за района от замърсяващите околната среда сметища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.