Учени: Кафето връща назад биологичния часовник

Консумацията на кафе вечер може да върне назад биологичния часовник и да помогне на пътуващите през няколко часови зони в посока запад да се справят със смущенията на денонощния си ритъм, смятат учени. При повечето хора това би довело до безсъние, но се оказва, че не само химичните стимуланти в напитката причиняват този ефект, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Изглежда кафето успява да “излъже” тялото, че времето се е върнало с един час назад, забавяйки функциите на организма, които се задействат вечер и подготвят тялото за сън.

При хора, които пътуват със самолет на запад и сменят времеви зони консумацията на двойно еспресо би могла да помогне за преодоляване на смущенията, наричани джет лаг (jet lag), посочват учени от Медицинския изследователски съвет в Кеймбридж и Университета на Колорадо. При хората, придвижващи се на изток обаче кафето може да влоши ситуацията.

“Ефектът на кофеина върху съня и бодърстването е установен отдавна, но влиянието му върху биологичния часовник на тялото беше непознат”, казва д-р Джон О’Нийл. “Тези открития са важни за хора със смущения на циркадния ритъм, при които 24-часовият биологичен часовник не функционира нормално или дори за преодоляване на смущенията при смяна на часови зони.”

Учените са доказали, че кофеинът влияе директно върху биологичния часовник, причинявайки закъснение на повишаването на нивата на хормона мелатонин, който се отделя от тялото, за да предизвика сънливост. За да проучи ефекта на кофеина, екипът е изследвал петима души. Всеки от тях е живял в лаборатория в продължение на 49 дни без часовник или достъп на слънчева светлина, която да показва дали е ден или нощ. Доброволците са получавали количество кофеин, съответстващо на двойно еспресо или пласебо три часа преди лягане. След това изследователите са въздействали върху участниците с ярка или приглушена светлина.

Нивата на мелатонин на хората, получили кофеин, са се увеличили със средно 40 минути по-късно в сравнение с тези на доброволците, на които е дадено пласебо. За да разберат механизма зад този ефект, учени във Великобритания са добавили кофеин към човешки клетки в лабораторни условия и са установили, че той забавя циркадния им часовник. Биологичният часовник функционира във всяка отделна клетка в тялото, като включва и изключва гени в различно време, за да ни позволи да се адаптираме към цикъла на ден и нощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука