Нов трус във властта заради конституцията (Обзор)

Обявният за „консенсусен“ проект за промени в конституцията е на път да разпали напрежение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Причината – за да подкрепят поправките, от АБВ искат „редакция“ на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС), а съпредседателят на РБ Радан Кънев е твърдо против внесеният през юли проект да се пипа.

Без редакция промените в конституцията едва ли ще съберат 180 депутатски гласа следващата седмица, за да бъдат приети по „бързата процедура“. С по-малка подкрепа се върви към окончателно гласуване на проекта след местния вот.
Ако обаче някой от текстовете бъде изменен, партията на Радан Кънев – ДСБ, няма да бъде част от управляващото мнозинство.

От ГЕРБ твърдят, че ще се съобразят със становището на Веницианската комисия.
Текстът, който е на път да провали „историческия компромис“ за съдебната реформа, касае квотите, от които ще се избират съдиите и прокурорите след разделянето на ВСС на две колегии. Във внесения проект бе запазено предложението на правосъдния министър Христо Иванов, а именно - в съдийската колегия 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента, а в прокурорската колегия пропорцията е 6:6. Партиите се съобразиха с текстът след намесата на премиера Бойко Борисов. Преди това промяна на квотите искаха от ДПС. Сега АБВ се оказа на такава позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини