БЛС съди държавата заради здравните вноски

Българският лекарски съюз (БЛС) съди за дискриминация държавата, която от години внася по половин здравна осигуровка за децата, студентите, безработните, бедните с право на помощи, затворници, бежанци.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще разгледа жалбата на БЛС идната сряда. Аргументите на съюза са, че по този начин се дискриминират многобройните групи българи, което предполага занижено здравно обслужване и натрупване на сериозен дефицит в системата. БЛС настоява КЗД да препоръча на законодателя да задължи държавата да започне да плаща за поверените й групи осигуровка, която да е върху целия минимален осигурителен доход, а не върху половината. Ако това се случи, в системата годишно ще влизат по още над 350 млн. лв.

Здравното министерство счита сигнала на лекарите за неоснователен, съобщиха от КЗД.

В същото време настана пълно разминаване за размера на преразхода на НЗОК, очакван до края на годината. „Той ще е 72 млн. лв. и ще бъде покрит с помощта на надсъбраните здравни вноски и очакваните отстъпки от фармацевтичните компании. А ако останат неизчистени задължения, те ще са много малко и ще се прехвърлят за догодина“, посочиха пред „Труд“ вчера представителите на държавата в надзора на НЗОК.

„Въобще не е така и положението не е никак розово!“, контрираха от квотата на публичния сектор. „Между 72 млн. лв. и 100 млн. лв. ще е преразходът от болничната помощ и лекарствата за домашно лечение. Но като прибавим към тях непокритото лечение в чужбина (147 млн. лв. до момента и поне още 30 млн. лв. до края на 2015-а), дефицитът минава 277 млн. лв.“, казаха пациенти.

А в обща декларация лекари, пациенти, частни и общински болници изразиха вчера недоволството си срещу провежданите здравни политики от управляващите.

Няма осигурено финансиране

Деца оставени без инсулинови помпи

Родителите на децата с диабет тип 1 сами купуват инсулиновите помпи, а те са много скъпи. Цената им е между 5000 и 7000 лв., сменят се на 4 г., а месечно консумативите струват 300 лв. Затова Сдружение „За инсулиновите помпи“ даде НЗОК на Комисията за защита от дискриминация, тъй като във всички страни от ЕС здравните фондове покриват стойността им.

От началото на годината се обсъжда помпите да започнат да се плащат от Фонда за лечение на деца, но това не се случи.

Защото не е българка

Португалка плати 160 лв. за рентгенова снимка

Португалка, временно пребиваваща у нас, подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация, че за рентгенова снимка в бургаската болница „Д-р Маджуров“ е платила 160 лв. Докато българските пациенти, и то без направление от личния лекар, броели по 20 лв. Чужденката е категорична, че е дискриминирана заради националността си и пред комисията се позовава на разпоредби от нашето и европейското законодателство. В сряда жалбата й ще бъде разгледана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве