Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

БЛС съди държавата заради здравните вноски

Българският лекарски съюз (БЛС) съди за дискриминация държавата, която от години внася по половин здравна осигуровка за децата, студентите, безработните, бедните с право на помощи, затворници, бежанци.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще разгледа жалбата на БЛС идната сряда. Аргументите на съюза са, че по този начин се дискриминират многобройните групи българи, което предполага занижено здравно обслужване и натрупване на сериозен дефицит в системата. БЛС настоява КЗД да препоръча на законодателя да задължи държавата да започне да плаща за поверените й групи осигуровка, която да е върху целия минимален осигурителен доход, а не върху половината. Ако това се случи, в системата годишно ще влизат по още над 350 млн. лв.

Здравното министерство счита сигнала на лекарите за неоснователен, съобщиха от КЗД.

В същото време настана пълно разминаване за размера на преразхода на НЗОК, очакван до края на годината. „Той ще е 72 млн. лв. и ще бъде покрит с помощта на надсъбраните здравни вноски и очакваните отстъпки от фармацевтичните компании. А ако останат неизчистени задължения, те ще са много малко и ще се прехвърлят за догодина“, посочиха пред „Труд“ вчера представителите на държавата в надзора на НЗОК.

„Въобще не е така и положението не е никак розово!“, контрираха от квотата на публичния сектор. „Между 72 млн. лв. и 100 млн. лв. ще е преразходът от болничната помощ и лекарствата за домашно лечение. Но като прибавим към тях непокритото лечение в чужбина (147 млн. лв. до момента и поне още 30 млн. лв. до края на 2015-а), дефицитът минава 277 млн. лв.“, казаха пациенти.

А в обща декларация лекари, пациенти, частни и общински болници изразиха вчера недоволството си срещу провежданите здравни политики от управляващите.

Няма осигурено финансиране

Деца оставени без инсулинови помпи

Родителите на децата с диабет тип 1 сами купуват инсулиновите помпи, а те са много скъпи. Цената им е между 5000 и 7000 лв., сменят се на 4 г., а месечно консумативите струват 300 лв. Затова Сдружение „За инсулиновите помпи“ даде НЗОК на Комисията за защита от дискриминация, тъй като във всички страни от ЕС здравните фондове покриват стойността им.

От началото на годината се обсъжда помпите да започнат да се плащат от Фонда за лечение на деца, но това не се случи.

Защото не е българка

Португалка плати 160 лв. за рентгенова снимка

Португалка, временно пребиваваща у нас, подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация, че за рентгенова снимка в бургаската болница „Д-р Маджуров“ е платила 160 лв. Докато българските пациенти, и то без направление от личния лекар, броели по 20 лв. Чужденката е категорична, че е дискриминирана заради националността си и пред комисията се позовава на разпоредби от нашето и европейското законодателство. В сряда жалбата й ще бъде разгледана.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.