Метрото побърква болидите в Сингапур

Голямата заплаха за болидите в Гран при на Сингапур в неделя идва изпод земята. Линиите на метрото създават силно магнитно поле, което смущава сензорите и хидравликата на автомобилите и изменя нормалното им функциониране. За съществуващата опасност алармираха инженерите на Mercedes, които са разработили специален “щит” за колите на Люис Хамилтън и Нико Розберг против магнитните вълни. Предпазните мерки обаче не могат да гарантират безпроблемната работа на всички компоненти в автомобила.

През 2008 г. в Сингапур австралийският пилот Марк Уебър отпадна, защото техниката на неговия “Ред Бул” буквално полудя - трансмисията включи едновременно две предавки. Предполага се, че причината са смущенията на сензорите от влаковете на метрото. Електромагнитните вълни са довели до отклонения и едновременно са активирани газта, съединителя и включването на предавка. А резултатът - напълно повредена скоростна кутия. Вероятността подземната железница да предизвика катастрофа по време на състезанието се оценява на минимална, но пилотите трябва да са нащрек за евентуални смущения в колите си.

Опасност в Сингапур идва и от въздуха заради запалените от земеделците полета на отдалечения на 350 км остров Суматра. Въздушните течения пренасят дима и над трасето се бе образувал смог. За свободните тренировки вчера мъглата се вдигна. Но ако се върне в неделя, състезанието може да бъде отложено. В първата сесия Розберг бе с 0,3 секунди по-бърз от Хамилтън, трето време даде Даниел Рикиардо с “Ред Бул”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт