Джиповете стават електрически

Върховите технологии за икономично придвижване с мощни двигатели отново са един от акцентите на световното изложение във Франкфурт. Там Audi разкри наред с новата моделна линия Audi А4 и почти готовия за производство концептуален автомобил Audi e-tron quattro, който представлява спортен SUV с електрическо сърце.

Това е колата на близкото бъдеще и е заредена със спортен дух, високи емоции и изключителна ефективност. Серийната версия трябва да се появи на пазара през 2018 г. и да бъде първият голям изцяло електрически модел на компанията. С много ниско челно съпротивление с коефициент само 0,25 моделът ще постави еталон в SUV сегмента. Каросерията е максимално обтекаема за въздушния поток и съдържа активни аеродинамични елементи, които се активират при скорост над 80 км/ч. С цел по-малко съпротивление малки камери заместват страничните огледала. В дългия 4,88 м автомобил комфортно се настаняват четирима души, а багажникът е предостатъчен с обем 615 л. Размерите, формата и концепцията на този модел дават знаци, че той може да се превърне в бъдещият Audi Q6.

Електрическото задвижване се извършва от три елдвигателя с мощност до 370 киловата (505 конски сили) и максимален въртящ момент 800 Нм. Единият двигател върти предната ос , а другите два - задната. Когато водачът настъпи газта, автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,6 секунди, максималната скорост е 210 км/ч. Трите мотора черпят енергия от литиево-йонна батерия с капацитет 95 киловатчаса, интегрирана в пода. Когато е пълна догоре, токът е достатъчен за изминаването на 500 км. Зареждането се извършва с прав или с променлив ток. На зарядната станция с прав ток батерията се зарежда на 100% за 50 минути. Възможно е да се прави и индукционно зареждане без кабели на пригодените места. Иновативните технически решения в областта на управлението и инфоразвлекателните системи осигуряват най-високо ниво на комфорт за водача и пътниците. Концептът е оборудван и с технология за автономно (пилотирано) шофиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили