Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

327 медикамента заличени от пазара 867 продукта са били одобрени от агенцията

Огромна вълна помете две деца във Варна (обзор) Водолази изкараха тялото на Мариян, след часове издирване нямаше следа от Диян

Една по една партиите стават непотребни

Случки като тази в БСП-Видин убеждават хората, че активистите работят само за себе си

Политиците изглежда не подозират колко зле може да им се отрази струпването на няколко почивни дни и щъкането на избирателя нагоре-надолу из родината. Иначе точно преди избори не бихме се радвали на четири почивни дни.

Как се празнува у нас? По един начин – ходи се на „арменско гости“, отварят се дълги софри, водят се безкрайни разговори. От дума на дума се стига и до политиката, обменят се мисли и информация. Като тази, която идва от Видин напоследък – че червените там са се хванали гуша за гуша. В буквалния смисъл, дори полиция викали. Голям резил за столетната партия, който, ако не бяха почивните дни, щеше да си остане с местно значение. А така и братовчедите от другите населени места ще научат за него. Ще поцъкат с език и като нищо ще отпишат тази скарана команда от намеренията си за гласуване.

Останалите партии да не се радват. Както се казва – днес в БСП, утре – при тях. Да си спомним какви титанични борби за няколко автомобилни гуми се водеха на „Раковски“ 134, когато СДС и ДСБ си деляха имуществото. Случката във Видин просто е симптом, че заболяването е повсеместно. Нищо че досега червените успяваха да се държат на ниво и да не вадят на показ кирливите си ризи. Но с общи усилия партийците в България, т.е. активно и професионално занимаващите се с политика членове на партии, отвратиха нормалния българин от всякаква обществена дейност.

Как стана това? В продължение на 25 години във всяка община се оформи постоянен кръг от партийци, който непрекъснато намаляваше. Кръгът, както е редът, имаше сини и червени сектори. По-късно се появиха и жълти сектори, още по-късно – ГЕРБ-ерски. След всеки местен избор едноцветните кръгове се разделяха. Особено активно вървеше дележът там, където у една партия се оказваше и кметската власт, и тази в общинския съвет. Веднага се формираше „кръг на кмета“ и „кръг на шефа на общинския съвет“, които (особено ако нямаха силна опозиция срещу себе си) започваха вътрешни борби. Тези вътрешнопартийни ежби отнемаха на заетите в тях повече енергия, отколкото борбата с политическия опонент. Постепенно „кръжочниците“ дотолкова се увличаха в своята игра, че напълно „изключваха“. И не забелязваха, че са останали без публика.

Затова старите партии от началото на прехода постепенно загубиха доверието си. Традиционната десница с общи усилия я има 8%, я не. Традиционната левица полага усилия да я настигне в спускането по наклонената плоскост. И от всичко това страда демокрацията. Защото партиите са основата на политическата система, в тях се събират единомишленици, за да изработят политика, съобразена с техните идеи, но в полза на цялото общество. Така е на теория. Но когато партийците на практика показват на обществото, че не работят за него, а за себе си, превърнали са съответната партийна организация в нещо като свое ООД, не бива да се сърдят, че обществото им обръща гръб. И така партиите една по една стават непотребни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.