Пуснаха полицаите, арестувани за корупция - някои били свързани с трима бивши министри?

Всичките 15 задържани за корупция и злоупотреби при полицейската акция в Първомай и Асеновград напускат ареста. Сред тях са и обвиняемите - двама полицейски началници, още трима униформени и бизнесмен. А мотивът - няма да се укрият или извършат друго престъпление.

В петък Окръжната прокуратура в Пловдив ги пусна срещу гаранции от 1000 до 10 000 лв. Най-голямата е наложена на предприемача от Първомай Минчо Хубинов. Началниците на полицейските управления в Първомай - Васил Налбантов, и в Асеновград - Димчо Темелков, са освободени срещу гаранции от 2000 лв. По 1000 лева платиха за излизане от ареста асеновградският полицейски инспектор Иван Бойчев и колегата му Владимир Панайотов. Хилядарка е платил и зам.-шефът на РУП-Първомай Румен Дичев.

Въпреки че са пуснати, петимата униформени със сигурност ще бъдат уволнени дисциплинарно от системата на МВР.

Авгиевите обори, в които са се превърнали полицейските управления в Първомай и Асеновград, ще бъдат разчистени веднага след четирите празнични дни за Деня на Независимостта. "Първо предстои отстраняването на Налбантов и Темелков, а след това ще преценявам за другите. Положението е изключително притеснително, защото на всички стана ясно за какво става въпрос в тези две районни управления, където трябва да назначаваме нови служители на ръководни постове", заяви шефът на областната дирекция на МВР-Пловдив Христо Разсолков.

В Първомай и Асеновград се говори, че трима бивши министри били свързани по различни начини с част от задържаните 15 души. Местните обаче все още са сковани от страх и смятат, че арестите не са нищо повече от поредната пиар акция в навечерието на местните избори. Затова и се плашат да назоват конкретни имена на бившите министри. Намекват, че били от правителството на тройната коалиция и от служебен кабинет. Двама от тях опънали "чадър" над Хубинов, който е разследван от прокуратурата за пране на пари, незаконна търговия с инертни материали от кариера и ощетяване на държавата с 2-3 млн. лв.

Полицейският шеф Налбантов отговаря за прикриване на престъпления. Смята се, че той има отношение към случай с катастрофа, предизвикана от сина на собственика на фирмата за млечни продукти „Бор-Чвор“ Димитър Минев (виж вдясно).

Темелков е разследван за търговия с влияние и укривателство (виж долу). Смята се, че инспекторите и зам.-шефът Димчев също били част от схемите в полицейските управления.

В Асеновград

1500 лв. за подмяна на кръвна проба на пиян шофьор

1500 лв. кеш платила асеновградчанка за подмяна на кръвната проба на съпруга й, който бил хванат от полицаи да шофира пиян. Полицейският инспектор Владимир Панайотов дал съвет на жената на кого да даде парите, за да паднат показателите от 1,54 промила на 1,12 и мъжът й да не остане без книжка и да не бъде съден. Панайотов бе пуснат в петък от ареста срещу парична гаранция от 1000 лв.

Същата сума за свободата си плати и икономическото ченге от Асеновград Иван Бойчев. Той е обвинен, че не е разследвал тракторист, който крадял гориво от фирмата си. Вместо да го разследва, полицаят започнал да си купува дизел от него на ниски цени.

Според прокуратурата шефът на РУП-Асеновград Димчо Темелков пък помогнал петима души да не бъдат разследвани за кражба на орехи на стойност 1000 лв., както и че се разпоредил да не бъде глобен човек с изтекло разрешително за оръжие.

Скандалът с шефа на „Бор-Чвор“

Преписка срещу Минев-син е прекратена

Пострадалата жена от катастрофата на 23 май 2012 г., причинена от Борислав Минев, син на собственика на млечната компания "Бор-Чвор" Димитър Минев, била с лека телесна повреда, а не със средна, както обявиха от Окръжна прокуратура-Пловдив на пресконференцията в четвъртък. Това твърди арестуваният началник на РУП-Първомай Васил Налбантов, цитиран от адвоката си Красимир Елдъров. "По тази причина преписката е прекратена. Клиентът ми няма лично отношение по нито една от двете преписки, за които са му повдигнати обвинения и прокуратурата твърди, че е спомогнал извършителите да избегнат наказателно преследване", коментира адвокат Елдъров.

Собственикът на "Бор-Чвор" Димитър Минев отрече, че е подарил кола на РУП-Първомай като благодарност, че Налбантов прикривал извършени от неговия син отвличания, побои и шофиране в пияно състояние. "Истина е само, че имаше катастрофа на сина ми преди три години и половина, но без смъртен случай или средна повреда. Тогава му правиха изследвания за алкохол и наркотици, но те бяха отрицателни. Няма и повдигнати обвинения", коментира Минев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право