АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

Голяма група мигранти потегли към турско-българската граница

Сирийски мигранти опитаха да преминат пеша по главния път от Одрин към границата при Капъкуле – Капитан Андреево, но бяха блокирани от силите на реда тази вечер, предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на регионалните медии.

В началото това бяха онези около 800 мъже, които днес по обяд се струпаха върху асфалта на магистралата за Истанбул, край която е базиран лагерът им на открито. На пътя се проведе голямата им петъчна молитва, службата бе водена от двама мюсюлмански духовници на турски и на арабски. Към богомолците се присъедини и валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Наглед спокойната ситуация обаче на финала се преобърна – всички тези мъже тръгнаха на поход към града, като първоначално обявиха мирен протест заради затворената, според тях, граница с Гърция.

Впоследствие с тях тръгнаха и жените, децата, възрастните. Полиция и жандармерия опитаха да блокират шествието, но бежанците пробиха кордоните и в момента продължават похода си. След като бяха пропуснати, стана ясно, че имат намерението да се отправят към района, където границите с България и Гърция се събират, защото търпението им се е изчерпало и не могат повече да бедстват под открито небе. Тази група е от лагера, който е на близо 15 км от Одрин, други две групи са базирани на автогарата на 3 км извън града и в центъра. Засега походът на бежанците към границата е блокиран, както и достъпът им до Одрин.

Притокът на бежанци, установени в различните части на Турция към Одрин днес отбеляза пик, хиляди се придвижиха към граничния град или продължават да пристигат. Напрежението сред тях ескалира, след като 4-и ден не им се позволява да потеглят към границата с Гърция, а през всичкото това време те настояваха тя да бъде незабавно отворена, за да продължат пътя си към страните от Западна Европа. Всички те казват, че нямат намерения да се установят в България и Гърция, защото са се устремили към добре развитите европейски държави, където ги очакват близките им. Търпението им се изчерпа, днес изтече 3-дневният срок, даден от валийството, след който те трябваше да започнат връщане към вътрешността на Турция и после към Сирия и Ирак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.