280 000 българи пълнят курортите в почивните дни около Деня на независимостта

В дните около Деня на Независимостта българите ще почиват предимно в страната, заяви пред “Труд” Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. “Тези четири почивни дни очакваме интензивни движения вътре в страната. Около 280 000 българи ще пътуват до нашите курорти, като хубавото и топло време допринася за наблюдаваната тенденция”, каза той. Очакванията са най-много нашенци да заложат на почивки в летните курорти, където в момента текат есенни промоции.

Според Байко Байков, шеф на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, топлото време е спомогнало за повишаване на интереса към пътуванията сред нашенци, като ръстът на записванията за страната и чужбина в различните агенции е от 20 до 40%.

Според Драганов 85 000 българи ще пътуват в чужбина по празниците. От тях около 48 000 ще изберат Гърция, а 12 000 - Турция. Пътуванията към Западна Европа ще са под формата на организирани екскурзии. Дестинации като Испания и Италия са привлекателни в момента за по-възрастните българи заради програмите 55+, при които туристи на възраст над 55 години получават около 25% отстъпка, която се заплаща от правителствата на държавите домакини. Преференцията се ползва и от техните спътници независимо на каква възраст са.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини