Изобретиха невидимо наметало, което може да се използва като дреха в бъдеще

Екип от изследователи от Департамента по енергетика на САЩ и Калифорнийския университет в Бъркли, Калифорния, е открил ключ към създаването на невидимо наметало, които в бъдеще може да стане част от гардероба ни, пише CNET, цитиран от "Фокус".

Учените описват изобретението си като ултра тънко, подобно на кожа невидимо наметало. Обвит с него триизмерен обект не може да бъде засечен оптично. Представете си, че увивате ябълка с пластмасова опаковка, натискате копче и плодът внезапно изчезва. “За пръв път триизмерен обект с произволна форма се изолира от видимата светлина”, се посочва в изявление на Сианг Чанг, директор на отдела за материалознание в Националната лаборатория на Департамента по енергетика в Бъркли.

Засега обаче наметалото е микроскопично и се използва за скриване на обекти с размера на биологична клетка, но Чанг казва, че мащабът би могъл да се увеличи. На теория достатъчно голямо наметало би могло да превърне в реалност всичките ни мечти и кошмари.

Невидимото наметало е направено от златни наноантени и е по-тънко от човешка кожа – дебелината му е едва 80 нанометра. Повърхността му насочва светлинните вълни така, че покритият обект става невидим. Учените посочват, че ефектът наподобява отразяването на светлина от плоско огледало. Технологията може да намери приложение в оптични микроскопи, бързи оптични компютри, крипитиране на информация и дори в триизмерни екрани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл