86-годишен дал отпор на рецидивист, опитал да го ограби в дома му 56-годишният нападател не успял да измъкне портмоне с 680 лв.

Тойота блъсна дете на зебра, то се спаси като по чудо

Разследват палеж на кола в Разград Има версия, че колата е подпалена за отмъщение

Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

БСП иска преизчисляване на пенсиите

Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Задържаните за убийството на мъж във влак край Вакарел са брат и сестра Вероятната причина за инцидента е отправена забележка към извършителите

Парламентът прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Борисов: Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно

Цветанов се извини за думи на депутат от НФСБ

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Борисов в Гърция: ЖП връзката Солун-Русе ще допринесе за икономическия подем на региона

Йордан Цонев: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки

КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

Антон Антонов, АПИ: Потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка

Международен екип създава роботи, които да събират битовите боклуци

Докато има хора, ще има и боклуци и дълго време изглеждаше, че винаги ще има и боклукчии. Нов проект на автопроизводителя Volvo, компанията за рециклиране на отпадъци Renova, Технологичния университет Чалмърс и Университета Мелардален в Швеция, както и Пенсилванския щатски университет в САЩ има за цел да създаде роботизиран помощник за сметоизвозващите камиони. Благодарение на автоматизацията на процеса шофьорът би могъл да спре на пътя, а роботът да извърши “черната” работа, предава „Фокус“.

Проектът, наречен ROAR (Robot-based Autonomous Refuse handling) включва робот, конструиран от Университета в Мелардален, система за управление от Университета Чалмърс и контролен панел, разработен от Пенсилванския университет. Резултатът ще е машина, който вдига боклук и да го хвърля в боклукчийския камион на Renova.

Предвижда се система да бъде завършена през юни 2016 година. В изявлението на Volvo за проекта се посочва, че ROAR ще събира боклук, “без да събужда спящите семейства и без да е нужно хора да вдигат тежки контейнери”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.