82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Парното поевтинява с нови 7%

Парното в София може да поевтинее със 7,1% от 1 октомври. Комисията за енергийно и водно регулиране предлага да се открие процедура за промяна на цената на топлинната енергия заради намаляването на природния газ с 14,26% според доклад на комисията, публикуван на нейния сайт.

Регулаторът предлага цената на парното в София да се намали от 73,98 лв. на мвтч на 68,67 лв./мвтч без ДДС. Промяната на цената на топлинната енергия в Бургас е само 1.5% надолу – от 47,04 лв. на мвтч на 46,36 лв./мвтч. Във Варна 1 мвтч може да се промени от 69,10 лв. на 67,89 лв., което е намаление с 1,7%.

В Пловдив цената на топлинната енергия обаче ще се увеличи с 13 стотинки – от 68,37 лева на 68,50 лв. С 4,3% ще поевтинее парното във Враца. Цената на топлото ще се промени от 72,46 лева на 69,28 лева на мвтч.

КЕВР предлага също с 5 лева да се намали добавката за тока от ефективно комбинирано производство, за да има равнопоставеност между топлофикациите, обясняват от регулатора. За останалите дружества тя остава непроменена.

Според анализ на работната група на КЕВР намалението на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на 2015 г. води до съществено намаление на разходите на топлофикационните дружества за производство на електрическа и топлинна енергия. Ако намалението на газа не бъде отразено в цената на топлинната енергия и преференциалната цена на тока, дружествата ще формират допълнителни приходи. Необходимо е да има равнопоставеност между интересите на клиентите и на енергийните дружества, се казва в доклада на комисията, пише „Телеграф”.

На 23 септември на открито заседание на КЕВР ще бъде обсъден проектът за нови цени на парното и топлата вода, а окончателното решение за цените на топлинната енергия и на добавката и цената на тока от високоефективно комбинирано производство комисията ще вземе на 30 септември.

Намалението на цената на парното ще бъде трето за тази година. В сравнение с 1 октомври 2014 г. топлото ще бъде с около 14% по-евтино.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.