Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Парното поевтинява с нови 7%

Парното в София може да поевтинее със 7,1% от 1 октомври. Комисията за енергийно и водно регулиране предлага да се открие процедура за промяна на цената на топлинната енергия заради намаляването на природния газ с 14,26% според доклад на комисията, публикуван на нейния сайт.

Регулаторът предлага цената на парното в София да се намали от 73,98 лв. на мвтч на 68,67 лв./мвтч без ДДС. Промяната на цената на топлинната енергия в Бургас е само 1.5% надолу – от 47,04 лв. на мвтч на 46,36 лв./мвтч. Във Варна 1 мвтч може да се промени от 69,10 лв. на 67,89 лв., което е намаление с 1,7%.

В Пловдив цената на топлинната енергия обаче ще се увеличи с 13 стотинки – от 68,37 лева на 68,50 лв. С 4,3% ще поевтинее парното във Враца. Цената на топлото ще се промени от 72,46 лева на 69,28 лева на мвтч.

КЕВР предлага също с 5 лева да се намали добавката за тока от ефективно комбинирано производство, за да има равнопоставеност между топлофикациите, обясняват от регулатора. За останалите дружества тя остава непроменена.

Според анализ на работната група на КЕВР намалението на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на 2015 г. води до съществено намаление на разходите на топлофикационните дружества за производство на електрическа и топлинна енергия. Ако намалението на газа не бъде отразено в цената на топлинната енергия и преференциалната цена на тока, дружествата ще формират допълнителни приходи. Необходимо е да има равнопоставеност между интересите на клиентите и на енергийните дружества, се казва в доклада на комисията, пише „Телеграф”.

На 23 септември на открито заседание на КЕВР ще бъде обсъден проектът за нови цени на парното и топлата вода, а окончателното решение за цените на топлинната енергия и на добавката и цената на тока от високоефективно комбинирано производство комисията ще вземе на 30 септември.

Намалението на цената на парното ще бъде трето за тази година. В сравнение с 1 октомври 2014 г. топлото ще бъде с около 14% по-евтино.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.