Д-р Ангел Кунчев: Бежанците не носят зарази

Въпреки очакванията на българските здравни власти, даже по времето на най-сериозния бежански натиск през 2013-2014 г. сериозен проблем с разпространение на заразни болести не е имало. Това каза в студиото на „Тази събота” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за 2 години са регистрирани 150-160 заболявания, като част от тях са често срещани у нас като варицела. Констатирани са едва 3-4 случая на хепатит А и Б. „Не само, че е нормално, но е под данните за някои наши райони”, посочи той.

По думите му СЗО е действала много адекватно при избухването на епидемията от полиомиелит в Сирия и след имунизацията на 22 000 000 деца в Близкия Изток, до нашите граници стигат момчета и момичета, на които са сложени ваксини още на територията на лагери в Ливан и Турция.

Кунчев посочи, че още при задържането на мигранти на границата им се правят прегледи и при нужда се насочват за спешна помощ. След това в разпределителни център в Елхово и след това в обектите в Пъстрогор, Харманли, София и др. има осигурена медицинска грижа. Извършва се и пълна имунизация на децата по календар.

Според специалиста, в момента в другите балкански страни вървят по нашия път – поставят в началото акцента върху заразните болести, за да установят след това, че основният здравен проблем за повечето имигранти е друг. По думите на Кунчев, една трета са с психологически проблеми, а не е малък и броят на тези, които са с влошено здраве заради напреднала възраст.

Той отбеляза, че ако преди 2 години е имало много деца, сега те са под 10% и преобладават младите здрави хора.

Бившият председател на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер се съгласи с тезата, че бежанците не носят непосредствен здравен риск.

Тя посочи, че в момента изглежда, че ситуацията поставя на изпитание системата за сигурност и ценностите на Европа, но на следващ етап ще бъдат натоварени социалната система, здравеопазването и образованието.

Тя все пак отбеляза, че „предизвикателството” към българските институции от преди 2 години е позволило натрупването на ценен опит. Поради това и тя изрази мнение, че нашата страна може да поеме определена квота от бежанци.

Кунчев също посочи, че в най-тежките моменти у нас е имало между 8 и 10 000 мигранти, докато сега са под 5000 и в центровете за настаняване има около 2500 свободни места. Той обаче беше категоричен, че ако причините за бежанския натиск не бъдат премахнати, той ще продължава дълго, а опитите за насилствено преместване на големи групи хора трудно ще сработят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини